Sestavine

  • 150 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 3 jajca
  • 150 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • lupinica in sok 2 limon
  • 120 g borovnic

omaka

  • pribl. 300 g limonove kreme
  • 2 žlički koruznega škroba
  • crème fraîche ali grški jogurt, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C in pristavimo vodo. 6 modelčkov za kipnike namažemo z maslom in dno obložimo s krogci papirja za peko. Maslo in sladkor stepamo, da nastane svetla penasta masa, nato eno po eno vtepemo jajca. Z metlico ali lopatico narahlo vmešamo moko, pecilni prašek, limonovo lupinico in sok ½ limone. Maso razdelimo v modelčke in po vrhu potresemo borovnice.

2.

Modelčke postavimo v pekač, ki je ravno prav velik, da vanj spravimo vse. Prilijemo toliko vrele vode, da sega do polovice višine modelčkov. Pečemo 30  do 40 minut, da narastejo in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo.

3.

Medtem pripravimo omako. Limonovo kremo damo v kozico in jo nežno segrejemo. Škrob počasi zmešamo s sokom 1 limone v gladko pasto, ki jo vmešamo v limonovo kremo (za malo manj kislo omako lahko škrob namesto z limonovim sokom zmešamo z vodo). Ob mešanju pustimo vreti 1 do 2 minuti, da je krema gladka. Shranimo na sobni temperaturi.

4.

Kipnike ob obodu obidemo z nožem, nato jih previdno zvrnemo iz modelčkov na krožnike. Po vrhu prelijemo žlico omake, zraven pa ponudimo še kepico crème fraîche ali grškega jogurta.

Limonova krema

Za 300 g limonove kreme: nastrgano lupino in sok 3 limon ter 150 g sladkorja in 75 g masla damo v nepregorno skledo in jo namestimo nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Občasno pomešamo, dokler se maslo ne stopi. Nato z majhno metlico ali vilicami vmešamo 3 razžvrkljana jajca. Vse skupaj na kuhalniku nežno mešamo kakih 10  minut, dokler se ne zgosti v kremo. Kuhano kremo pretlačimo skozi cedilo v čist lonček, da odstranimo koščke limonove lupine. Če kreme ne bomo porabili takoj, jo nalijemo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku se ohrani 2 tedna.

6