Sestavine

  • 60 g kvinoje
  • 150 g kuhanih izluščenih kozic
  • 2 mladi čebulici
  • pest koriandra
  • 1 manjši avokado
  • ¼ kumare
  • 50 g vodne kreše
  • 100 g češnjevega paradižnika

preliv

  • drobno naribana lupinica in sok 1 velike limete
  • 1 rdeč čili
  • 1 žlička tamarija ali sojine omake
  • 1 žlička repičnega olja
  • ½ žličke javorovega sirupa

Priprava

1.

V majhni kozici v vodi kuhamo kvinojo 15 minut, da se zrna zmehčajo in so videti razpočena. Dobro jo odcedimo in stresemo v skledo. Medtem pripravimo preliv: v skledici zmešamo drobno naribano limetino lupinico in sok ter čili, ki smo mu odstranili semena in ga sesekljali.

2.

Mlado čebulico očistimo in drobno sesekljamo, koriander prav tako sesekljamo. Avokado olupimo, mu odstranimo koščico in ga narežemo na rezine. Kumaro razpolovimo in narežemo na rezine, paradižničke samo razpolovimo. Kvinoji primešamo polovico preliva, mlado čebulico, tamari, polovico koriandra, avokado, kumaro, krešo in paradižničke ter razdelimo na dva krožnika.

3.

Preostali preliv zmešamo z javorovim sirupom in oljem ter pomešamo z rakci. Naložimo jih na solato, posujemo s preostalim koriandrom in ponudimo.

Nasvet

Kvinojo pred kuhanjem dobro speremo, da odstranimo naravno prisotne grenčine.

6