Zelo pomembno je, da meso za pečenko vzamemo iz hladilnika nekaj ur pred peko, da se segreje na sobno temperaturo. Ne le da bo tako pripravljeno hitreje, zadržalo bo več sokov in ostalo sočno. Če se nam izbrani kos zdi premasten, lahko maščobo z vrha odrežemo (ali pa to za nas stori že mesar). Meso splaknemo, nato pa dobro osušimo in natremo z zajetno količino soli. Pravijo, da naj bi za kilogram mesa uporabili od 15 do 20 gramov soli (pečenka bo sočnejša, če jo bomo nasolili že večer prej). Manj ‘kakovostne’, a zelo okusne kose mesa, denimo trebuševino, lahko večer pred pripravo potopimo v slano vodo. Pred peko meso naoljimo in po želji dodamo začimbe – sprva klasične, kot so seveda poper, timijan ali malce rožmarina. Ko se počutimo dovolj suvereni, pa pečenko lahko natremo tudi z bolj aromatično mešanico zelišč, jo za tako imenovano visoško pečenko (iz Visokega v Poljanski dolini) okrasimo z nageljnovimi žbicami in se celo poigramo z glazurami iz sladkorja, medu in sirupov (pri teh je zares pomembno, da se pečenka peče pri nizki temperaturi). Dodatna začinjenost nam pride še kako prav pri pustih, manj impresivnih kosih mesa.

Za pečenko moramo izbrati ustrezno velikost pekača – če bo premajhen, se bo pečenka kuhala, če bo prevelik, pa se bodo sokovi in maščoba na dnu hitro prismodili. Najbolje bo, če bomo pečenko pekli v pekaču z mrežico, da bo nekoliko privzdignjena. Tako bo toplota okoli mesa krožila, hkrati pa bomo preprečili, da bi se utopila v soku in maščobi. Namesto mrežice jo lahko podložimo z zelenjavo, predvsem večjimi kosi čebule, ali dodatnimi kostmi, ki bodo poskrbele za krepkejšo omako. Ta nam bo še posebno prav prišla pri pripravi pustejših delov. V tisti hrabrejši fazi priprave pečenke pa se bomo naučili meso bardirati, to je ovijati v rezine slanine, ali pa celo pretikati. Pri tem postopku s posebno iglo ali zelo ozkim tankim nožem v puste kose mesa ‘zataknemo’ suho slanino, kumarice ali česen.

Če želimo, da pečenka med peko ohrani obliko, jo lahko povežemo z kuhinjsko vrvico. Kos mesa za pečenko položimo na pekač ali desko in pripravimo daljši kos kuhinjske vrvice. Vrvico najprej zavežemo okoli zgornjega dela mesa in jo zavozlamo. Nato se z njo pomaknemo nižje, napravimo zanko in jo povlečemo čez kos mesa, tako da gre vrvica naokrog. Zanko na vrhu zategnemo in postopek nadaljujemo vzdolž celotnega kosa mesa. Zanke naj bodo razporejene v enakomernih razmikih. Ko zategnemo zanko na dnu, kos mesa obrnemo in vrvico napeljemo skozi zanko na zadnji strani ter jo pritrdimo z vozlom. Postopek ponavljamo, dokler ni prevezan celoten kos mesa, na koncu pa napravimo dvojni vozel. S škarjami odrežemo odvečno vrvico.

Preizkusite naslednje recepte:

Goveja pečenka s korenjem in preprosto omako

Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako

Pljučna pečenka s hrenom in pršutom

Zvita pečenka z zelišči

OZNAKE