Poreč bo v četrtek gostil najboljše mojstre pice

V četrtek se bodo v Poreču potegovali najboljši mojstri pice iz celotne regije, in to kar v dveh kategorijah.
V sredo, 6. marca, se splača vsem ljubiteljem, navdušencem in poznavalcem pice obiskati Poreč. V sklopu tamkajšnjega mednarodnega HoReCa sejma Promohotel, ki ga lahko primerjamo z našim GASTexpom, bo potekalo izjemno pomembno tekmovanje mojstrov priprave pice.
Caputo Pizza Cup bo v poreški dvorani Žatika na sporedu od enajste ure dalje potekal v organizaciji APN (Associazione Pizzaiuoli Napoletani), za prestižne nagrade pa se bo potegovalo tudi lepo število Slovenskih mojstrov.

Napolitanska pica, ki ustreza vsem strogim pravilom.
Pica se v Istri bliskovito razvija
Da so omenjeno prvenstvo letos po lanskih v Dalmaciji in Slavoniji pripravili prav v Istri, ni naključje. Polotok namreč v zadnjih letih doživlja izrazit razvoj na področju pice.
Če je bila še pred nekaj leti vrhunska ponudba sodobnih vrst pice v Istri prej izjema kot pravilo, danes tam ob nekaj legendarnih picerijah stare šole posluje lepo število picerij, ki spremljajo in upoštevajo najnovejše trende.
Ste že obiskali labinski piceriji Rumore in Napoli? Pa plominsko Burro? Ob njih je vredno obiskati vsaj še poreško Kažeto, Primizio v Brtonigli in Capri v Taru. Posebno mesto si zasluži legendarna picerija Aquarius v Bujah, ki ponuja izvrstne pice iz moke domače pšenice in lokalnih domačih sestavin.

Jurij Kralj, Anej Godnič in Jernej Berlot so letos osvojili najvišja odličja na državnem prvenstvu v Ljubljani.
Ugledna delegacija iz Neaplja
Na letošnjem Caputo Cupu bo prisotna ugledna delegacija APN iz Neaplja, ki jo bo vodil Gianluca Pirro, predsednik APN. Ob njem bosta v Poreču še Simone Fortunato, eden najbolj znanih neapeljskih mojstrov pice in izstopajoč član APN, ter Pasquale Poerio, lanski prvak iz Neaplja v kategoriji pizza contemporanea.
Prvenstvo v Poreču, ki ga bo vodil Igor Zagajski, legenda v svetu pice, bo imelo tudi najbolj strokovno žirijo doslej. Sestavljali jo bodo trije znani italijanski mojstri pice Gianluca Pirro, že omenjeni Pasquale Poerio in Simone Fortunato, poleg tega pa APN ambasadorji za Romunijo, Hrvaško in Slovenijo.

Slovenski Caputo Cup je lani potekal v Bujah pri Divači.
Tudi slovenske barve
Hrvaške barve bo v žiriji predstavljal Alen Radanović, svetovni prvak, ekipni in posamični zmagovalec številnih tekmovanj v Italiji, izkušen inštruktor in mojster pice iz Osijeka.
Barve Slovenije bo zastopal izkušeni inštruktor in mojster pice Jernej Berlot, letošnji slovenski podprvak prvenstva Špizza – Naj picopek Slovenije v Ljubljani.
Prvenstvo Caputo Pizza Cup v Poreču, ki bo prvič potekalo v dveh kategorijah, klasična in napolitanska pica, bo hkrati tudi kvalifikacijsko tekmovanje za hrvaške mojstre pice za nastop na svetovnem prvenstvu Trofeo Caputo, ki bo potekalo v Napulju.
Kako se bodo mojstri odrezali, bomo seveda poročali. Špizza bo tam!
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.