Pirhi: najboljši nasveti za barvanje
Pripravite jajčka in barve - velikonočno ustvarjanje se lahko začne.
Članek je objavljen v reviji Dober tek, marec 2016

Članek je objavljen v reviji Dober tek, marec 2016
• Za barvanje jajc je najbolje izbrati emajliran lonec. Kozice iz nerjavnega jekla namreč lahko spremenijo barvo, medtem ko se v njej namakajo pirhi, poleg tega pa lahko v njih ostanejo ostanki barve.
• Barvni kopeli lahko dodamo malo kisa, da se barva bolje oprime jajc.
• Kuhana jajca pustimo še nekaj časa v barvilu, lahko tudi čez noč, da se močneje obarvajo. Če jajca kuhamo v vinu, jih položimo v hladno vino in kuhamo približno 15 minut, nato pa pustimo čez noč namakati v tekočini.
• Z rastlinami jajca lahko barvamo na dva načina: rastlinice dobro prekuhamo v vodi, da spustijo barvo, odcedimo in jajca približno 10 minut kuhamo v obarvani vodi, lahko pa jajca skuhamo v vodi, v kateri so rastline, ki poskrbijo za zanimive vzorce, če se jajc dotikajo.
Jajčka lahko pobarvate tudi z naravnimi barvami
Želite narediti še kakšne druge pirhe, pobarvane z naravnimi barvami? Narava ponuja obilje možnosti za velikonočno ustvarjalnost!
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.