Kosi mesa

Za mleto meso lahko uporabimo meso različnih delov katere koli živali. Od govedine so najprimernejši mlado goveje pleče, podplečje, vrat, stegno in potrebušina, od svinjine pa pleče, vrat, stegno in potrebušina, niso pa primerne obreznine, bočniki, meso glave in prepone. Vse navedene kose lahko tudi poljubno mešamo. Za mleto meso se uporabljajo tudi teletina, jagnjetina, perutnina in divjačina.

Delež maščobe

Mleto meso naj vsebuje do 20 % maščobe, če želimo pusto meso, pa do 7 %. Delež maščobe na videz težko ocenimo, na splošno pa velja, da je bolj mastno mleto meso svetlejše. Pomembna je tudi vsebnost kolagena. Če uporabljamo pusto mleto meso, mu je za polpete in mesne štruce dobro dodati kakšno sočno sestavino, recimo skuto ali sir, da je jed rahlejša.

Jedi z mletim mesom

Mleto meso je priljubljeno po vsem svetu in je ključna sestavina številnih priljubljenih nacionalnih jedi: naše nadevane paprike, italijanski bolonjski ragu (ki, če vprašate Italijane, spada na široke rezance, v lazanje in kanelone, nikakor pa ne na špagete!), grška musaka, teksaški chilli con carne, angleška kočarska pita, francoski hachis Parmentier, ameriški burgerji, balkanski čevapčiči (in njihovi sorodniki po vsem Bližnjem vzhodu), pleskavice in mesni bureki, turška pica lahmacun …

Ne le čevapčiči in pleskavice, tudi lazanja je pogosto na meniju ljubiteljev mletega mesa

Poskrbimo, da je sveže

Mleto meso se zelo hitro pokvari, zato ga moramo hraniti na temperaturi do 2 °C, kot določa tudi predpis (drugi mesni pripravki se hranijo na temperaturi do 4 °C). Temperatura v domačih hladilnikih je po navadi višja, zato moramo biti pri shranjevanju zelo previdni. Če meso ni bilo pakirano v posebnih nadzorovanih atmosferskih razmerah, ga moramo porabiti v dveh dneh, pakirano v atmosferi pa se obdrži do roka, navedenega na embalaži, če je shranjeno na predpisani temperaturi. Staro oziroma pokvarjeno mleto meso prepoznamo že po temnejši barvi in neprijetnem vonju. Rahel vonj po mlečni kislini, ki ga pridobi meso, pakirano v nadzorovani atmosferi, pa še ne pomeni, da je pokvarjeno. Predpripravljenemu mesu, ki je bilo pravilno shranjeno in ima na embalaži navedene vse predpisane podatke, lahko zaupamo, previdni pa moramo biti pri nepakiranem mletem mesu v mesnici – tam je bolje prositi, naj nam meso sveže zmeljejo.

Naši najljubši recepti:

Velika bučka, polnjena z mletim mesom

Narastek iz mletega govejega mesa z rozinami

Makaronovo meso

Testenine s puranjo bolonjsko omako

Mesna omaka iz pečice s česnovo štručko

OZNAKE