Domači vaniljev sladkor
piše: uredništvo
14
V: Za pripravo ene od vaših sladic sem uporabila sredico stroka vanilje, zdaj pa ne vem, kaj naj naredim s strokom. Škoda mi ga je zavreči, saj še zelo omamno diši.
O: Čeprav ste stroku odstranili sredico, bi ga bilo res škoda zavreči, navsezadnje pravi strok vanilje niti ni tako poceni. Strok lahko daste v pol litra rahlo sladkanega mleka in vse skupaj zavrete. Nato ogenj ugasnete in pustite mleko stati 10 minut. Strok odstranite iz mleka, vaniljevo mleko pa ponudite otrokom za posladek. Ker pa se bliža čas obdarovanj, vam svetujem, da strok daste v večji kozarec za vlaganje in ga posujete s kristalnim sladkorjem. Kozarec zaprete, pretresete in pustite vsaj kakšen teden ali 10 dni, da se sladkor navzame arome vanilje. Takrat ga lahko začnete pridno uporabljati za božično peko. Sladkor lahko razdelite tudi v manjše kozarčke, jih zaprete, lepo okrasite in podarite svojim prijateljem za božično ali novoletno darilo.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.