Sestavine

  • rep morske žabe (800 g–1 kg)
  • 400 g škampov (ali kozic)
  • 200 g šampinjonov ali lisičk
  • 1 šalotka
  • maslo
  • oljčno olje
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 dl sladke smetane
  • sol
  • poper
  • drobnjak za posip

Priprava

1.

Škampom odstranimo glave in oklepe in jih uporabimo za osnovo. Glave in klešče nekoliko potolčemo oziroma stremo. Na maslu prepražimo sesekljano šalotko, dodamo glave in oklepe škampov in tudi te nekoliko prepražimo. Dodamo mezgo, dobro premešamo, da se še mezga malo prepraži, in zalijemo s približno 3 dl vode. Pokrito kuhljamo pol ure.

2.

Morsko žabo narežemo, solimo in popramo ter na mešanici olja in masla v ponvi pečemo 8 do 10 minut.

3.

Gobe narežemo in na maslu prepražimo. Zalijemo jih s precejeno škampovo osnovo in smetano. V omako vstavimo pečene kose morske žabe in še malo pokuhamo. Omako po potrebi solimo in popramo.

4.

Repke škampov na oljčnem olju popečemo in jih priložimo v omako k žabi. Lahko pa jih dodamo, ko je jed že na krožnikih. Gotovo jed potresemo z narezanim drobnjakom. Za prilogo lahko postrežemo rezance ali riž.

24