Agar
piše: uredništvo
16V: V reviji Dober tek sem zasledila recept Boštjana Pavlija za borovničevo tortico, v katerem je namesto želatine uporabil agar. Kaj je pravzaprav agar?
O: Agar je rastlinsko želirno sredstvo, narejeno na osnovi morskih alg, ki se uporablja v kuhinji, predvsem kadar se pripravljajo jedi, primerne tudi za vegetarijance. Na prodaj je v trgovinah in lekarnah. Najbolje je, če ga uporabljate, kot je zapisano v navodilih na ovitku, načelno pa velja, da za zelo čvrst žele zvrhano žlico agarja raztopimo v 2,5 dl tekočine (če je tekočina kisla, potrebujemo malo več agarja), nato raztopino segrevamo do vretja, kuhamo še približno 3 minute in mešamo, da se agar raztopi. S tekočino prelijemo sladico oz. tekočino vlijemo v kalup in pustimo, da se ohladi in strdi. Razmerje med količino agarja in tekočino je odvisno od željene gostote in kislosti tekočine, v kateri agar raztapljamo. Zvrhana žlica agarja naj bi bila enakovredna dvema lističema želatine (1,5 g). Kakor pri strjevanju z želatino se je tudi pri uporabi agarja bolje izogibati kombinacijam s svežim kivijem, ananasom, mangom, papajo in breskvijo, saj navedeno sadje vsebuje encime, ki preprečujejo strjevanje.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.