Sestavine

  • 500 g albuminske skute (rikote)
  • 200 g lahkega kremnega sira
  • šopek nasekljane mete
  • šopek narezanega drobnjaka
  • 450 g zrelih češnjevih paradižnikov (rumenih in rdečih)
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol
  • listki mete za posip
  • oljčno olje za pokapanje

popečeni kruhki

  • 1 francoska štruca
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 debela stroka česna

Priprava

1.

Albuminsko skuto, kremni sir, meto, drobnjak in malo soli zmešamo v veliki skledi. Ko dobimo gladko maso, jo razprostremo po velikem krožniku ali široki plitvi skledi. Na sredini pustimo prostor za paradižnike. Postavimo v hladilnik.

2.

V drugi skledi z rokami z mečkamo paradižničke, da dobimo majhne sočne koščke. Paradižnike stresemo v cedilo, da se odcedijo, in sokove zavržemo (ali pa jih zamrznemo in shranimo za kakšen drug recept). Dodamo kis, sladkor, oljčno olje in dober ščep soli ter premešamo.

3.

Ponev za žar močno segrejemo. Francosko štruco narežemo na tanke rezine in jih premažemo z oljčnim oljem. Česen stisnemo in z njim podrgnemo rezine kruha. Položimo jih v ponev in pečemo 1 do 2 minuti na vsaki strani, da se hrustljavo zapečejo. Postopek ponavljamo tako dolgo, da popečemo ves kruh.

4.

Zmečkan paradižnik naložimo na namaz iz albuminske skute. Pokapamo ga z oljčnim oljem in posujemo z metinimi listki. Krožnik postavimo na sredino mize, da si lahko vsak postreže sam.

22