Kako shranjevati meto
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Junij 2024
![](https://dobertek.svet24.si/wp-content/uploads/2024/06/rasa-kasparaviciene-VAb8gjs85a4-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg)
Meta se na domačih vrtovih razraste še hitreje kot plevel, a jo k sreči lahko oberemo in shranimo za kasnejšo rabo.
Za shranjevanje uporabimo le liste, ki so enotne barve in še niso začeli veneti. Z meto je treba ravnati nežno – najprej jo operemo tako, da jo potopimo v vodo in odcedimo, nato pa jo skupaj z navlaženo papirnato brisačo shranimo v pokrito posodo, da ima dovolj vlage, zrak okoli nje pa prosto kroži. Tako bo meta ostala sveža vsaj kak teden.
![](https://dobertek.svet24.si/wp-content/uploads/2024/06/tea-cup-2107599_1280-710x375.jpg)
Foto: TerriC / Pixabay
Metin čaj
Če si želimo meto posušiti za čaj, jo lahko povežemo v šopke in počasi sušimo na zraku (vsaj kak teden ali dva) ali pa natrgamo lističe in jih posušimo v sušilniku, na pekaču na najnižji možni temperaturi v pečici (v dveh do štirih urah) ali pa celo tako, da liste položimo na papirnato brisačo in kakšno minuto ali dve segrevamo v mikrovalovni pečici. Suhe drobljive lističe nato shranimo v hermetično zaprto posodo in redno preverjamo, da ostajajo suhi.
Meto lahko tudi zamrznemo, tako da liste ohlapno zavijemo v papirnato brisačo in shranimo v vrečko za zamrzovanje ali pa tako, da jih narežemo in skupaj z vodo zamrznemo v ledene kocke.
Naši najljubši recepti z meto:
Solata iz paradižnika in melone s pršutom in meto
Šparglji in zeleno zrnje z vodno krešo in meto
Solata iz paradižnika, lubenice in sira feta z metinim prelivom
Metin sladoled s koščki čokolade
:::
Naslovna fotografija: Rasa Kasparaviciene
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.