Solata iz paradižnika, avokada in koruze s pinjenčevim prelivom

Solata iz paradižnika, avokada in koruze s pinjenčevim prelivom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2018
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 125 g rustikalnega kruha, najbolje z drožmi (brez skorje)
- 2 žlici polnomastnega mleka
- 2 ½ žlice oljčnega olja
- 2 koruzna storža (lahko uporabimo tudi koruzo iz pločevinke)
- 2 velika zrela avokada
- sok 1 velike limete
- 2 mladi čebulici (po možnosti rdeči)
- 600 g paradižnikov (po možnosti različnih barv in velikosti)
- sol
- poper
preliv
- 115 g majoneze
- kanček dijonske gorčice
- ½ majhnega stroka česna
- 5 g drobnjaka
- 1,25 dl pinjenca
Priprava
Kruh natrgamo na koščke, ga damo v skledo ter prelijemo z mlekom in žlico vode. Koščki naj se namakajo 20 minut; nato jih rahlo ožmemo, da odcedimo nekaj odvečne tekočine, toda ne vse. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja. Kruh popražimo na zmerni temperaturi in ga občasno obrnemo. Ko se zlato rjavo zapeče in dobi hrustljavo skorjo, znižamo temperaturo in počakamo, da se koščki dobro pregrejejo. Nato jih solimo, popramo, obrnemo ter pražimo še približno 15 minut. Pečico segrejemo na 200 °C.
Medtem v plitvem pekaču primemo koruzni storž, tako da stoji pokonci. Z ostrim nožem ga obrežemo in sproti odstranjujemo zrna. Enako storimo z drugim storžem. Zrna premešamo s ½ žlice olja ter malce soli in popra. Postavimo v pečico za 20 minut; po 15 minutah premešamo. Zrna naj bodo na robovih rahlo zapečena.
Pripravimo preliv. Česen nastrgamo, drobnjak narežemo na kratke koščke. Stresemo ju v skledo skupaj z majonezo in gorčico ter postopoma vmešamo pinjenec. Pazimo, da v mešanici ni grudic majoneze.
Čebulici očistimo in ju poševno narežemo na rezine. Paradižnike narežemo vodoravno ali jih razpolovimo, če so majhni. Avokada razpolovimo, jima odstranimo koščico in polovice narežemo. Avokadovim rezinam odstranimo lupino, jih damo v široko in plitvo servirno skledo ter prelijemo z limetinim sokom. Obrnemo jih ter jih solimo in popramo. Dodamo preostale sestavine in premešamo. Nekaj preliva prelijemo po solati, preostanek pa postrežemo v skledici.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.