Kako prižgati žar?
piše: Eva Lunc
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Maj 2019
Pri peki na žaru je nekaj prvinskega. V naravi (ali vsaj na domačem vrtu) zakurimo ogenj in njem spečemo meso, ribe, zelenjavo in sadje skoraj tako kot naši davni predniki. No, v resnici za peko na žaru danes uporabljamo sodobno, zelo prefinjeno opremo, od žarov do drugih pripomočkov in goriv, a rezultat je vendarle okus živega ognja in dima, ki ga v kuhinji ne moremo pričarati.
Ključ do uspešne peke na žaru je v poznavanju osnov: kako pripraviti žar na oglje, kako razporediti oglje za neposredno in posredno peko, kateri način peke uporabiti in kako peči različne kose mesa in druga živila … Ko poznamo osnove, uspe vsak recept; če jih ne, lahko uničimo tudi najboljši kos mesa.
Kako pripravimo žerjavico
Žar lahko pripravimo z lesom, lesnim ogljem ali briketi. Zlasti cenjen je les starih vinskih trt, figovih dreves, bukovine, akacije, lovora in ruševja. Če kurimo z lesnimi trskami, pazimo, da les ni kemično obdelan ali premazan. Slabost lesa je, da se pogosto zelo kadi in tudi dolgo traja, da pripravimo primerno žerjavico. Z ogljem žar pripravimo hitreje, z manj dima in dosežemo višje temperature. Briketi so v primerjavi z ogljem pravilnejših oblik in gostejši, poleg olja vsebujejo še vezivo in vžigalno sredstvo. Njihova prednost je, da lahko dosežemo enakomernejšo žerjavico, slabost pa so lahko prav dodatki.
Priprava žerjavice z lesom
Ko želimo zakuriti, v kurišče žara najprej namečkamo nekaj kep časopisnega papirja ali suhega kartona. Potem okrog tega naložimo v majhno grmado drobne trske in v papir podtaknemo gorečo vžigalico. Ko se vnamejo že tudi trske, počasi in previdno prilagamo vedno debelejše kose lesa. In ko se tudi debelejši les začne spreminjati v kose žerjavice, je žar pripravljen za peko. Če želimo pripraviti žerjavico, ki bo držala dalj časa, moramo uporabiti trši in debelejši les. Ta način priprave žerjavice je najzahtevnejši in ni prav primeren za neizkušene, je pa »najokusnejši«.
Priprava žerjavice z ogljem
Če potrebujemo večjo zalogo žerjavice, si postopek lahko poenostavimo tako, da na dobro goreče ali razžarjene kose lesa dodamo lesno oglje. Pri tem poskrbimo, da je kupček žerjavice in lesnega oglja dovolj zračen. Ogenj razpihamo z mehom ali pa na primer s tršim kosom kartona.
Priprava žara z briketi
Enako velja za brikete. Tudi te položimo na dobro goreče ali razžarjene kose lesa. Ko so briketi pokriti s tanko plastjo pepela, je žar pripravljen za peko.
Priprava žara brez papirja in lesenih trsk, lesa
Obstaja še nekaj načinov, kako pri- praviti žar oziroma žerjavico z lesnim ogljem ali briketi, kadar nimamo lesenih trsk in lesa. Na dnu kurišča zložimo piramido iz oglja ali briketov, potem pa lahko okrog zložimo še eno vrsto briketov kot rezervo, če bi potrebovali še več žerjavice. Lesno oglje ali brikete razžarimo s kockami za prižiganje, ki jih razporedimo med brikete, ali pa s posebno vnetljivo tekočino, ki je naprodaj v trgovinah z opremo za taborjenje in življenje v naravi. Nikakor ne smemo uporabiti bencina ali drugega podobnega sredstva!
Kamin za prižiganje
Žar še laže pripravimo s kaminom za prižiganje lesnega oglja ali briketov. To je preprosta naprava, sestavljena iz kovinske tuljave, mrežice znotraj in ročajev. Priročen je zaradi enostavne uporabe, poleg tega z njim laže odmerjamo količino oglja, ki ga potrebujemo, hkrati pa imamo v njem med peko lahko dodatno zalogo oglja. Gre pa takole: z žara odstranimo rešetko za peko, na prostor za oglje pa postavimo kamin. Na kurišče pod mrežico kamina položimo nekaj prižigalnih kock ali zvit papir (poskrbimo, da ne pade ven in je dovolj zračen). Zgornjo komoro tuljave napolnimo z lesnim ogljem (ali briketi). Prižigalni kocki ali papir prižgemo skozi stransko odprtino. Kamin bo posesal vroč zrak od spodaj in ga potegnil navzgor skozi oglje ali brikete, ki bodo tako hitreje zagoreli, ne da bi morali vpihovati dodaten zrak. Oglje je pripravljeno za peko že po 15 minutah, ko vsi kosi ob robovih žarijo (briketi pa v 20 do 30 minutah, ko so v celoti pokriti s tanko plastjo pepela). Pripravljeno oglje pretresemo na kurišče žara (pri tem si nadenemo zaščitne rokavice!) in začnemo peči.
Naši najljubši recepti
Svinjski burgerji z arašidi po vietnamsko
:::
Naslovna fotografija: Weber
Zanimivost
Žerjavico lahko »začinimo« s sekanci ali vejico različnih vrst dreves. Največkrat se uporabljajo sadne vrste dreves, na primer jablana. Sekance ali vejice položimo na žerjavico, kjer se začnejo smoditi, dim pa mesu doda nežno aromo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.