Sestavine

  • 2 stroka česna
  • 2 šalotki
  • 50 g zmehčanega masla
  • 1 kg klapavic
  • majhen šopek peteršilja
  • sol
  • poper
  • 1,25 dl belega vina
  • 1 dl sladke smetane
  • dober kruh, ko postrežemo

Priprava

1.

Česen narežemo na tanke rezinice, šalotki razpolovimo in tanko narežemo. Maslo zmešamo s česnom in ščepom soli.

2.

Žar na oglje razgrejemo, da je oglje pepelnato sivo. Rešetko namestimo čim bliže oglju.

3.

Na delovno površino položimo kos aluminijaste folije, dolg približno 60 cm, nanj položimo še en enako velik kos folije, čez sredino tega pa tretji kos folije, ki naj bo dolg kakih 30 cm, in sicer tako, da nastane križ. (Dobro je uporabiti močnejšo folijo.) Na sredino razporedimo šalotko, nanjo nagrmadimo klapavice, nanje razporedimo kosme česnovega masla in posujemo s polovico drobno sesekljanega peteršilja. Solimo in popramo, nato folijo ob straneh zavihamo, da dobimo obliko ovalne posode.

4.

V posodo iz folije prilijemo vino, folijo na vrhu zapremo in jo dobro zatesnimo, da se bodo školjke kuhale v pari – po potrebi uporabimo še dodaten kos folije.

5.

Zavitek pazljivo položimo na žar in pustimo 10 minut, nato zavitek odpremo in preverimo, ali so se školjke odprle. Iz zavitka bo puhtela vroča para, zato smo previdni. Prilijemo smetano in pustimo na oglju še nekaj minut (če imamo žar s pokrovom, ga pokrijemo), da školjke dobijo dimljen okus žara.

6.

Školjke posujemo s preostalim peteršiljem in ponudimo z dobrim kruhom, s katerim bomo pomazali slastno kremasto omako.

Klapavice od A do Ž

Več o klapavicah si lahko preberete na tej povezavi, na drugi povezavi pa si lahko ogledate, kako jih očistimo.

Nasvet

Klapavice so školjke, ki jih lahko pripravimo na številne načine. Ta recept lahko naredimo »divji«, če postavimo klapavice kar neposredno na žerjavico, brez rešetk. Jed bo že zaradi dogajanja okusnejša.

4