Humus za vsakogar
piše: Katja Jenčič
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Marec 2019
Humus je priljubljen bližnjevzhodni čičerkin pire, ki je tako okusen in hranljiv, da je osvojil ves svet, tudi pri nas je vse bolj priljubljen – ob tem pa se kar nekaj dežel Bližnjega vzhoda prepira o tem, kdo si ga je izmislil in kje je najbolj doma.a
Humus je res vsestranski: odličen je kot namaz, na Bližnjem vzhodu je skorajda obvezen v naboru predjedi oziroma prigrizkov (meze) in spremljava falaflov, lahko pa ga vključimo v solate in testeninske jedi ali ga ponudimo kot prilogo mesnim, ribjim in zelenjavnim jedem (zlasti rad se druži z jajčevci).
Beseda humus prihaja iz arabskega izraza za čičerko, polno ime za humus, kakršnega poznamo na Zahodu, pa je hummus bi tahina, kar pomeni »čičerka s tahinijem«. Tak humus poleg čičerke vsebuje še limonov sok, česen, sol in sezamovo pasto tahini. Ta priljubljeni pire poznajo v vseh deželah Bližnjega vzhoda in ponekod na območju Sredozemlja, torej povsod, kjer je čičerka že od nekdaj razširjeno in priljubljeno vsakdanje živilo.
Seveda obstaja veliko teorij o izvoru jedi, a nobena ni podprta z dovolj dokazi, da bi si kdor koli lahko pripisal zasluge zanjo, vemo pa, da so čičerko v obliki pireja, podobnega humusu, v Egiptu in na Bližnjem vzhodu jedli že v zgodnjem srednjem veku in da prvi zapisani recepti za podobne jedi izvirajo iz 13. stoletja iz Kaira. Humus zlahka pripravimo doma, a kot velja za vse preproste jedi, je pomembno, da si priskrbimo kakovostne sestavine. Pripravo si še olajšamo, če uporabimo čičerko iz pločevinke, sicer pa danes lahko kupimo tudi kakovosten že pripravljen humus. Ker je humus zelo hranljiv – vsebuje veliko dobrih maščob, beljakovin, vlaknin, vitaminov (recimo skupine B) in mineralov – je priljubljena izbira vegetarijancev in veganov ter odlična popestritev jedilnika za vse.
Ne glede na to, ali ga boste pripravili sami ali pa kupili že narejenega, smo pripravili nekaj odličnih zamisli, kako ga vključiti v kosilo ali malico …
Skledica s pečeno cvetačo in brokolijem ter prelivom iz tahinija in humusa
Humusov krožnik z začinjenim čipsom iz tortilj
:::
Naslovna fotografije: Natalia Y. / Unsplash
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.