Hrana za dober imunski sistem
piše: Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje
Članek je objavljen v reviji Dober tek, november 2020
Kako s prehrano poskrbeti za naš imunski sistem?
Pozimi, letos pa še toliko bolj, je na preizkušnji naš imunski sistem, ki ga moramo krepiti s pravilno prehrano in gibanjem, da nas obvaruje pred virusi in prehladnimi obolenji. Med toplotno obdelavo je obstojnost hranil odvisna od njihove kemijske oblike, topnosti in dovzetnosti za okoljske vplive. Karotenoidi (v oranžno-rdečih živilih) in tokoferoli (v zelenih živilih) so v maščobi topne snovi, zato se v vodnem okolju relativno dobro ohranijo in delujejo kot antioksidanti. V vložninah ni kisika, zato je prisotnost teh antioksidatov še bolj nedotaknjena. Povsem druga zgodba je pri sušenju živil, kjer se vitamin C in navedeni antioksidanti skoraj v celoti izgubijo.
Tudi med toplotno obdelavo živil se vrednosti vitamina C močno zmanjšajo – pri kuhi ali konzerviranju so izgube lahko popolne. Potrebam po vitaminu C moramo zato zadostiti s svežim sadjem in zelenjavo, kjer so izgube pri primernem shranjevanju manjše od 10 odstotkov. Dober vir vitamina C sta tudi pečen brokoli in krompir, saj ga med peko obdržita več kot med kuhanjem v vodi.
Zanimivost
Prehranska industrija nam je zdaj z naprednimi metodami sposobna zagotoviti pomarančni sok, ki vsebuje relativno visoke ravni vitamina C. A hkrati je treba biti pozoren na visok vnos sladkorja in prenizek vnos vlaknin tega predelanega živila.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.