Sestavine

  • 600 g govejega bočnika
  • 2 lovorova lista
  • malo timijana
  • 1 žlica gorčice
  • 5 dl rdečega vina
  • 1 kozarček konjaka
  • 3 žlice olja
  • 1 velika čebula
  • 1 žlica gladke moke
  • ½ žlice paradižnikove mezge
  • 2 dl pretlačenega paradižnika (passata)
  • 1 žlička mlete paprike
  • malo kisa
  • 250 g korenčka
  • 250 g zelene
  • goveja jušna osnova za zalivanje
  • sol
  • poper
  • timijan za posip

Priprava

1.

Z mesa odstranimo maščobo in kožice, narežemo na velike kocke ter začinimo s soljo, poprom in gorčico. Narezano meso damo v stekleno ali porcelanasto posodo, obložimo z lovorom in timijanom ter prelijemo s konjakom in rdečim vinom. Posodo pokrijemo s folijo in postavimo za 3 ure (še bolje čez noč) v hladilnik. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Mesne kocke poberemo iz kvaše in jih dobro odcedimo.

2.

Na vročem olju prepražimo čebulo in meso, ki smo ga potresli z moko. Dodamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko, še malo prepražimo, dodamo pretlačen paradižnik, zalijemo z malo kisa, nato pa z govejo jušno osnovo ali precejeno kvašo iz rdečega vina. Pokrito dušimo na blagem ognju.

3.

Korenček in zeleno operemo, olupimo in narežemo na primerne kose. Ko je meso že na pol mehko, dodamo zelenjavo. Ragu po želji še malo začinimo in do konca zdušimo. Preden jed ponudimo, jo potresemo s timijanom.

29