Filmi za gurmane
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, november 2022
Za vas smo izbrali nekaj kulinarično navdahnjenih filmov za popestritev sivih popoldnevov.
Občutja, ki spremljajo uživanje v najljubši jedi, niso zelo drugačna od tistih ob gledanju najljubšega filma. Izrazito osebna izkušnja zdrami naše čute z okusi ali prizori, zvočnimi učinki ali teksturami, sproži čustven odziv, vzbudi občutke udobja in nas naredi nas same, takšne, kot smo. Hrana so spomini, ki nas povežejo s trenutki, ko nam je bilo najlepše – ponesejo nas v otroštvo, v družbo najdražjih, nas spomnijo na najljubše potovanje ali preprosto na čas, ki smo si ga odmerili za to, da ne počnemo drugega, kot uživamo v hrani. Ravno zaradi zmesi užitka in nostalgije sta kuhanje in obedovanje tako cinematična, filme, ki vključujejo nepozabne prizore hrane, pa si lahko ogledujemo znova in znova.
Okus po ljubezni (Dabba)
V aromatični svet indijskih jedi nas ponese tudi romantična zgodba o upanju z ulic večmilijonske metropole, ki jo je režiral Ritesh Batra. Svetovno znani mumbajski raznašalci hrane, ki so poklic podedovali od svojih prednikov, vsak dan tople obroke v menažkah dostavijo iz kuhinj skrbnih gospodinj na delovna mesta njihovih mož. Čeprav so povečini nepismeni in se pri dostavah zanašajo na zapleten sistem barv in simbolov, so študije pokazale, da so skoraj nezmotljivi in da se na napačnem naslovu znajde le ena od štirih milijonov pošiljk. Prav ta ena menažka, ki jo je mlada gospodinja Ila (Nimrat Kaur) pripravila za svojega odtujenega moža, se pomotoma znajde na mizi starejšega računovodje Sajaana.
Popotovanje tisočerih okusov (The Hundred-Foot Journey)
Film priznanega režiserja Lasseja Hallströma pripoveduje zgodbo indijske družine, ki v idilični francoski vasici le nekaj korakov od petične restavracije z Michelinovo zvezdico odpre družinsko restavracijo Maison Mumbai. Trk dveh nasprotujočih si kultur in svetov vodi do številnih zapletov, še posebno ko si lastnika restavracije, zagrenjena Madame Mallori (Helen Mirren) in temperamentni Pape (Om Puri), skočita v lase. Medtem mladi indijski kuhar Hassan Kadam (Manish Dayal), ki ga je spoštovanja sestavin in postopkov priprave jedi naučila mati, s pomočjo prijateljice Marguerite (Charlotte Le Bon) in francoskih kuharskih knjig začne spoznavati nova obzorja klasične kulinarike, a jih hkrati meša s tradicijami, iz pisane škatle indijskih začimb, in modernimi pristopi h kulinariki.
Hrana, pijača, mož, žena (Eat Drink Man Woman)
Tajvanski režiser Ang Lee, znan po uspešnicah, kot so Pijevo življenje, Gora Brokeback in Prežeči tiger, skriti zmaj, je leta 1994 predstavil zgodbo ostarelega kuharskega mojstra Chuja (Lung Sihung), ki vsako nedeljo pripravlja večerjo za svoje tri hčerke. Rednim večerjam pa slabega priokusa ne puščajo jedi, ki so zaradi Chujeve postopne izgube okusa vse manj okusne, temveč potlačena čustva in dramatična oznanila o pomembnih življenjskih spremembah, s katerimi se soočajo hčerke v poslovnem in predvsem romantičnem življenju.
Šef (Chef)
Daleč od tradicij in azijske kulinarike nas popelje film Šef režiserja Jona Favreauja, sicer bolj znanega po uspešnih akcijskih filmih (Iron man), ki nagovarja potrebo po ljubečih odnosih. V glavni vlogi, ki jo igra Jon Favreau, spremljamo kuharja Carla Casperja, ki se upre gospodovalnemu lastniku priljubljene losangeleške restavracije ter negativnim kritikam priznanega kulinaričnega pisca ter se poda na svojo pot in si omisli premično kuhinjo na tovornjaku.
Ratatouille
Disneyjev animirani film Ratatouille gotovo poznate. Tudi v tem filmu se srečamo s strogim kritikom, ki kuharjem povzroča nemalo skrbi, a se na koncu omehča ob spominih, ki jih zbudi popolno pripravljen krožnik s francosko klasiko – ratatouillem. Film Brada Birda je animacijska mojstrovina (za katero so poskrbeli v studiu Pixar), v kateri spremljamo velike kulinarične ambicije majhne podgane Remyja. Po spletu naključij se znajde prav v restavraciji pokojnega kuharskega mojstra Augusta Gusteauja, znanega po reku: »Vsak lahko kuha!«
Julie in Julia (Julie & Julia)
Za ljubitelje francoske klasične kulinarike je eno temeljnih del Mastering the Art of French Cooking svetovno znane kuharske mojstrice Julie Child. Njena zgodba je na platno mojstrsko prevedena v filmu Nore Ephron z naslovom Julie in Julia. V njem sledimo nadobudni pisateljici Julie Powell (Amy Adams), ki se odloči, da bo pripravila vse recepte iz omenjene knjige, ob tem pa dodobra spoznala življenje in delo mojstrice, ki je, kot pravijo, naučila Američane kuhati.
Čokolada (Chocolat)
Še ena mojstrovina režiserja Lasseja Hallströma nas popelje v francosko podeželsko mestece, v katerem prebivalci niso nič kaj veseli popotnice Vianne Rocher (Juliette Binoche) in njene nove prodajalne s čokoladni slaščicami. Duhove burijo njena iskrenost in odprtost, nezakonska hči, ljubezen do čokolade, ki izvira iz njenih staroselskih korenin, ter čarobna sposobnost, da sprevidi želje svojih obiskovalcev in jim postreže z ravno pravšnjo slaščico.
Kot voda za čokolado (Como agua para chocolate)
Kulinarična pravljica, ki jo je po knjižni predlogi Laure Esquivel režiral Alfonso Arau, nam ob spremljavi toplega glasu pevke Ane Gabriel predstavi zgodbo mlade Tite (Lumi Cavazos), ki s svojimi globokimi občutki zakuha slastne jedi s čarobnim vplivom.
Več informacij o izbranih filmih in recepte, ki so jih navdihnili, poiščite v oktobrski številki revije Dober tek.
Bi znali uganiti, na katere filme nas spomnijo spodnji recepti?
Vroča čokolada s snežnimi kepicami
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.