Dober tek 11 2022

  • Jesensko razvajanje
  • Najljubše filmske jedi
  • Spremljava martinove pojedine
  • Sladice z dvojno čokolado
  • Martinovo
NAROČI SE

Nekaj slastnega iz te številke

Tema meseca:

Filmi za gurmane

piše: Barbara Slivnik

Dolge večere in sive nedeljske popoldneve si bomo novembra krajšali z ogledom filmov, ki nas bodo očarali z imenitnimi prizori kuhanja in uživanja v pojedinah.

Korak za korakom:

Domači široki rezanci

Tu je še ena jed za dušo, ki se v hladnih jesenskih dnevih res prileže, saj nas dobro nasiti, prijetno pogreje in prebudi še kakšen spomin na dobre stare čase. Rezance pripravimo skupaj skupaj z govejim ragujem (recept najdete v reviji).

Želim si, da bi kmalu lahko izdelke strankam ponudili tudi v lastni trgovinici, v kateri bi se lahko o njih pozanimali in jih pokusili, ter jim tako ponudili prostor, kjer bi ljudje s posebnimi prehranskimi zahtevami lahko dobili vse, kar potrebujejo za lažje življenje.

Sara Pegam,

urednica spletne trgovine in portala brezsladkorja.si

Druge vsebine

DVOJNA ČOKOLADA

November je menda mesec z najmanj razlogi za veselje. Pa si jih specimo sami. Dvojna čokolada bo zagotovo pripomogla k boljšemu razpoloženju.

MARTINOVA VEČERJA

Na martinovo ne gre brez perutnine. Tokrat bomo namesto tradicionalne gosi v družbi rdečega zelja in mlincev pripravili raco v čudoviti vinski omaki.

Uvodnik

V slovo

piše: Urška Petelin

Kako napisati besede, tako težke, da bi se njihove bližine otepali tudi najmočnejši?

V minulem mesecu se je od nas za vedno poslovil ustanovitelj in dolgoletni urednik revije Dober tek Darko Petelin. Naš sodelavec, mentor. Moj oče.

Ko je pred 27 leti ustanovil revijo Dober tek, gotovo ni vedel, da bo kulinarika postala tako strašansko velik del njegovega življenja. Ob ustvarjanju vsake številke je imel v mislih bralce, ljubitelje dobrega, ki radi kuhajo. Z vsakega potovanja je prišel s kovčkom, polnim kuharskih knjig, in glavo, polno načrtov in projektov. Ob vsaki večerji je analiziral okuse. Iz vsake restavracije mi je poslal sliko jedi, ki ga je navdušila. Na kotičke ustnic se mi nariše majhen nasmeh, ko pomislim, kako se v tujini nikoli ni znal ustaviti pri nakupovanju delikates, kar je vsakič zjezilo mojo mamo. In kako je med občasnim sladkanjem ponavljal, da v resnici sploh ne mara sladkega. Bil je prikriti sladkosned. In velik uživač. Spomini nanj bodo zmeraj prepleteni z okusi.

 

Kako rad je jedel dobro in kako rad je kuhal! Ko je kuhal za prijatelje, ni imel časa za nikogar drugega. Ko je kuhal za družino, ni smela hrana nikoli čakati – in pojedli je nismo nikoli v tišini.

Odkar je odšel, je zazevala velika tišina.

Rad je imel Dober tek. V petnajstih letih skupnega ustvarjanja revije sem se od njega veliko naučila. Pogovori s kuharji in vinarji so ga vselej navdihovali. Rad je pisal uvodnike, prek katerih se je pogovarjal z bralci. Cenil je poslovne partnerje, ki so prepoznali, da mora biti kakovost vedno pred količino, in s številnimi stkal prijateljske vezi. Predvsem pa je bil zelo ponosen na ekipo odličnih sodelavcev, ki z neizmerno predanostjo soustvarjajo revijo Dober tek in vse njene projekte. Hvaležen bi bil, da mi v teh težkih dneh stojijo tako trdno ob strani.

Še naprej bomo počeli to, kar je počel najraje – se družili, kuhali in pisali o hrani.

Pogrešali ga bomo.

Kuharski nasvet

O maslenem testu

Masleno testo je najboljše, če suhe sestavine vmešamo hitro in obenem zelo narahlo.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: FILMI ZA GURMANE

  • Omleta z zelišči
  • Porova juha s krompirjem
  • Špageti s česnom in oljem (aglio e olio)
  • Morski list po mlinarsko (sole meunière)
  • Kari z mesnimi kroglicami (kofta curry)
  • Kitajski jušni cmoki (sheng jian bao)
  • Poročna torta Chabela
  • Viannina začinjena vroča čokolada

NOVEMBER V KUHINJI

  • Kokosove kremice s sadjem
  • Marcipanove palčke
  • Sladka pogača s suhim sadjem
  • Orehovo pecivo s cikorijevim premazom
  • Juha s slanino, brstičnim ohrovtom in čilijem
  • Radič v solati s koromačem in rdečo pomarančo
  • Piščanec s pestom
  • Sladko-kisle kozice
  • Enolončnica s klobasami, fižolom in sirovimi drobtinami
  • Goveja krača z zimsko zelenjavo

NAUČIMO SE

  • Goveji ragu
  • Domači široki rezanci

MARTINOVA VEČERJA

  • Račka in šalotke v vinu

BOGATE ZELJNATE SOLATE

  • Zeljnata solata s korenčkom in kremastim prelivom
  • Pikantna zeljnata solata z mangom
  • Hrustljava solata iz rdečega zelja

DVOJNA ČOKOLADA

  • Čokoladno-karamelna pita z osladkorjenimi pistacijami in rumovo smetano
  • Kokosove kocke z dvojnim čokoladnim prelivom
  • Brizgani piškoti z oblivom iz bele in mlečne čokolade

V KUHINJI Z OTROKI

  • Zavitek s šunko, sirom in krompirjem
  • Jabolčni 'krofki'

PRIGRIZKI ZA NA KAVČ

  • Pečene krompirjeve lupine s parmezanom
  • Mešanica semen s kitajskimi začimbami
  • Domač tortiljev čips s cajunsko začimbno mešanico
  • Fižolova omaka s feto in zelišči
  • Sladki kvadratki s presticami in pokovko

KROMPIRČEK, KOT GA ŠE NE POZNATE

  • Krompirček po alpsko
  • Krompirček z grško solato
  • Krompirček s paradižnikovo omako in mesnimi kroglicami
  • Krompirček s fižolovim čilijem

OKUSNO, PREPROSTO IN BREZ DODANEGA SLADKORJA

  • Piškoti Kissinger z belo čokolado, lešniki in malinami
  • Kremna sirčkova pita s kakijem (cheesecake)

TRAJNOSTNA KUHINJA: Kako kuhati varčno

POGLED V KOZAREC: Bo Martin letos pripravil koktajl?

ŠOLA OKUSOV: Domače ni staro, ampak novo

KULINARIČNE NOVICE: Zakuhano

S KNJIŽNIH POLIC: Je italijanska kulinarika najboljša na svetu?

RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE: Obudimo tradicijo

  • Švabska čebulna pita na baden-württemberški način

PIKA NA I: Sara Pegam