Z njim želijo organizatorji RRA Zeleni kras, Visit Postojna in Društvo za gostinstvo in turizem Postojna nadgraditi kulinarično ponudbo destinacije Zeleni kras in poudariti dobrote, ki jih ponuja okoliška narava.

Dogajanje se bo 11. maja začelo z javno izobraževalno delavnico z naslovom Užitne in divje rastline, ki jo bo vodil poznavalec užitnih divjih rastlin in gob Jože Podboj, članice Turističnega društva Pudgura pa bodo z divjimi jedmi teorijo pospremile v prakso.

Ena od dobrot, ki smo jo preizkusili na predstavitveni večerji; Foto: Valter Leban

Na festivalu bodo organizirali tudi tri brezplačne izobraževalne delavnice za gostinske ponudnike destinacije Zeleni kras: delavnico o divjih rastlinah in kreativnih jedeh s chefom Markom Pavčnikom (restavracija Pavus, Laško), delavnico o postopku predelave in priprave divjačinskega mesa z lovcem in kuharskim mojstrom Matjažem Erzarjem (gostilna Pr’ Matičku, Kranj) in delavnico o trajnostni in rastlinski kulinariki s chefom Erikom Božičem (bistro Maha, Ljubljana), mojstrom domiselnih vegetarijanskih in veganskih jedi.

Več informacij o programu poiščite na tej povezavi.

Festival se bo 18. maja končal s pop up večerjo Divja hrana na krožniku med muzejskimi razstavnimi predmeti v pivškem Parku vojaške zgodovine. Tam bodo lokalni gostinci Bistro Štorja, EkoTurizem Hudičevec, Oštarija Bolk in Florjan Žnidaršič pripravili divji pethodni meni s spremljavo vin ekološkega vinarstva Pasji rep iz Vipavske doline, za katero bodo poskrbeli sommelierji iz Bistroja Štorja, med katerimi je tudi Miralem Junuzović, prejemnik naziva najboljši sommelier/natakar 2023 po izboru Gault & Millau Slovenija.

Ekipa kuharskih mojstrov, ki bo poskrbela za odlične jedi; Foto: Jaka Birsa

Novinarji smo imeli priložnost festivalski meni okusiti že 18. aprila v Bistroju Štorja, kjer so omenjeni gostinci dokazali, da ima tudi njihova destinacija velik kulinaričen potencial. Toplo priporočamo obisk.

OZNAKE