Martinovo: tradicionalni recepti in ideje za martinovo pojedino
Najboljši recepti za martinovo
Članek je objavljen na Revija Dober tek
Martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra, je vesel praznik, ko se mošt spremeni v vino, na mizi pa se tradicionalno znajdejo perutnina, mlinci, rdeče zelje in druge dobrote.
Dan svetega Martina
Martinovo, god svetega Martina iz Toursa, se v Sloveniji praznuje predvsem kot praznik vina, ko se nečisto novo vino ob blagoslovu spremeni v pravo vino. Praznik spremljajo številne šege in navade, ki hkrati zaznamujejo konec jeseni in prehod v zimski čas.
Recepti za martinovo
Martinovo je dan, ko se mošt spremeni v mlado vino, družine in prijatelji pa se zberejo ob bogato obloženem omizju. Martinova pojedina, ki jo v tem času pripravljajo tudi številne restavracije, gostilne in kmečki turizmi, vključujejo tradicionalne jedi, kot so martinova gos ali martinova račka, rdeče zelje in mlinci, ponekod po Sloveniji pa jih spremljajo tudi druge lokalne dobrote.
Martinova gos ali martinova račka
Tradicionalno na martinovo postrežemo perutnino, najpogosteje gos ali račko, lahko pa tudi purana ali piščanca. Preverite naše najljubše recepte:
Recept: Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki – sočna gos z jesenskimi dodatki, kot sta kostanj in jabolka, bo prava zvezda vašega martinovega omizja
Recept: Martinova račka –okusna račka, idealna za praznično kosilo.
Klasične priloge za martinovo: rdeče zelje in mlinci
Priloga, ki na martinovo spremlja perutnino, skoraj brez izjeme vključuje rdeče zelje, pripravljeno na najrazličnejše načine, in mlince. Mlinci bodo še posebno slastni, če jih bomo zabelili z maščobo, ki se je nabrala ob peki martinove gosi ali račke.
Recept: Domači mlinci – tradicionalni mlinci, ki jih lahko pripravite sami
Recept: Rdeče zelje – zabeljeno rdeče zelje je popolna priloga k pečeni perutnini.
Druge jedi za martinovo: lokalni recepti iz slovenskih regij
Martinovo ponekod po Sloveniji spremljajo tradicionalne dobrote, kot so jesenske juhe, fuži, kokošji žgvacet in druge lokalne posebnosti.
Recept: Rdeča vinska juha
Recept: Kvašeni skutni štruklji
Recept: Kokošji žgvacet
Recept: Vipavski mlinci v omaki s petelinom in jurčki
Martinovo po naše: inovativne praznične jedi
Martinovo lahko služi tudi kot navdih za pripravo novih jedi. Preizkusite naše najljubše recepte, pri katerih smo osnovne sestavine zasukali po svoje:
Recept: Goska z medeno glazuro in pečen krompir
Recept: Račji ragu s širokimi rezanci in rumeno kolerabo
Recept: Pečena račka z ringloji
Recept: Martinova rižota z rdečim vinom, raco in gobami
Se za martinovo je tudi sladico?
Zakaj pa ne! Na prazničnem omizju lahko kraljuje potica, pojedino pa lahko zaključimo tudi z najljubšimi jesenskimi posladki.
Recept: Lešnikova potica
Recept: Potratna potica
Recept: Gibanica
Recept: Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro
Recept: Pečena jabolka s cimetovim sladkorjem
Martinovo je čas, ko se družimo ob dobri hrani in mladem vinu, zato poskrbite, da bo vaša miza obložena s slastnimi martinovimi jedmi in prilogami. S tradicionalnimi recepti in sodobnimi interpretacijami ustvarite praznično vzdušje, ki bo navdušilo tudi najbolj izbirčne goste.
Zanimivost
Zakaj za martinovo jemo gos?
Legenda pravi, da je bil sveti Martin tako skromen, da se je takrat, ko so ga leta 371 izvolili za škofa v Toursu, ustrašil te odgovorne nalog. Zbežal je in se skril med goske, ki so ga z glasnim gaganjem izdale.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.