Izjemen uspeh študentov Višje strokovne šole BIC Ljubljana na barmanskem tekmovanju
Članek je objavljen na Dobertek.com
Članek je objavljen na Dobertek.com
Na tekmovanju, ki poteka v okviru mednarodnega združenja evropskih hotelirskih in turističnih šol AEHT, je sodelovalo 27 tekmovalcev iz 17 šol in 11 držav. Letos je tekmovanje prvič potekalo na daljavo (online), sestavljeno pa je bilo iz priprave predstavitvenega 2-minutnega videa, priprave recepture za koktajl iz vnaprej določenih sestavin in strokovne priprave koktajla v živo ter predstavitve zgodbe. Študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana, Juš Friškovec in Luka Pustavrh, sta na tekmovanju sodelovala pod mentorstvom Boštjana Humskega.
Ker je BIC Ljubljana partner nacionalnega projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021 in večino svojih trenutnih aktivnosti veže na ta projekt, je Juš Friškovec v tem duhu tudi svojo kreacijo. Z velikim spoštovanjem do tradicije se je odločil, da svoj koktajl posveti potici.
Lepotica
3 cl Sailor Jerry rum
1 cl Tennessee honey viski
0,5 cl Kavni liker Giffard
1 cl Sirup vanilija Giffard
1 cl Sirup lešnik Giffard
1 cl Sveži limetin sok
Limetin twist
Vse sestavine zmešamo v ročnem mešalniku (boston shaker), po ohlajevanju pa iz shakerja ne odlijemo odvečne vode, temveč vsebino precedimo v neohlajen coupe kozarec ter dekoriramo s cvetom nageljna in lešnikovo karamelo.
Luka Pustavrh je svojo kreacijo posvetil svoji prvi ljubezni in čudovitim spominom nanjo.
The Jerry Special
5 cl Sailor Jerry spiced rum
1 cl Monkey Shoulder viski
2 cl Liči liker Giffard
2 cl Vanilija Madagascar liker Giffard
2 cl Simple sirup Giffard
3 cl Sveži pomarančni sok
2 cl Sveži limetin sok
Sprej likerja vijolice Giffard
Vse sestavine, razen likerja vijolice, zmešamo v ročnem mešalniku (boston shaker) in precedimo v ohlajen visok tumbler kozarec, napolnjen z ledom. Koktajl po vrhu popršimo z likerjem vijolice in okrasimo s cimetovo palčko, pomarančno spiralo ter cvetom orhideje.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.