Sestavine

  • 2 goveja steaka od flama* po 250 g
  • 1 žlica sončničnega olja

marinada

  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2–3 stroki česna
  • za palec velik kos nastrganega ingverja
  • sok ½ limone
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica medu
  • ½ limone za natiranje mesa pred peko
  • 1 zmečkana vejica rožmarina

Priprava

1.

V skledici zmešamo vse sestavine za marinado. Steaka položimo v plitvo skledo in ju prelijemo z marinado, ki naj ju povsem prekrije. Pokrijemo, postavimo v hladilnik in pustimo, da se marinira čez noč.

2.

Z mesa obrišemo marinado in ga natremo s kančkom sončničnega olja. Rebrasto ponev močno segrejemo, meso natremo s celo limonino polovico in skupaj z vejico rožmarina pečemo po vsaki strani 3 do 4 minute, da je znotraj še rožnato (medium-rare), oziroma 1 minuto dlje, če želimo, da je bolj pečeno. Pustimo, da počiva 5 minut, nato ga prečno na vlakna narežemo na tanke rezine. Postrežemo s krompirjevim pirejem ali pomfritom.

Opomba

Steak, izrezan iz spodnjega, mehkejšega dela flama, je zelo okusen, vendar nekoliko trši kos mesa. Seveda ga je treba očistiti vseh membran in loja. Ustrezno ga je treba marinirati in hitro speči.

11