Nekaj splošnih nasvetov za barvanje pirhov
Članek je objavljen v reviji Dober tek, marec 2016
Kako doseči najboljše rezultate pri barvanju pirhov?
• Za barvanje jajc je najbolje izbrati emajliran lonec, kozice iz nerjavnega jekla namreč lahko spremenijo barvo, poleg tega pa lahko v njih ostanejo ostanki barve.
• Barvni kopeli lahko dodamo malo kisa, da se barva bolje oprime jajc.
• Kuhana jajca pustimo še nekaj časa v barvilu, lahko tudi čez noč, da se močneje obarvajo. Če kuhamo jajca v vinu, jih položimo v hladno vino in kuhamo približno 15 minut, nato pa pustimo čez noč namakati v tekočini.
• Z rastlinami jajca lahko barvamo na dva načina: rastlinice dobro prekuhamo v vodi, da spustijo barvo, odcedimo in jajca približno 10 minut kuhamo v obarvani vodi, lahko pa jajca skuhamo v vodi, v kateri so rastline, ki tako poskrbijo za zanimive vzorce na jajcih.
Morda vas mika, da bi ob klasičnih rdečih pirhih naredili tudi še kakšne druge – in se ob tem izognili umetnim barvam. Narava ponuja obilje možnosti za velikonočno ustvarjalnost! Oglejte si navodila za naravno pobarvane pirhe.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.