• Za barvanje jajc je najbolje izbrati emajliran lonec, kozice iz nerjavnega jekla namreč lahko spremenijo barvo, poleg tega pa lahko v njih ostanejo ostanki barve.

• Barvni kopeli lahko dodamo malo kisa, da se barva bolje oprime jajc.

• Kuhana jajca pustimo še nekaj časa v barvilu, lahko tudi čez noč, da se močneje obarvajo. Če kuhamo jajca v vinu, jih položimo v hladno vino in kuhamo približno 15 minut, nato pa pustimo čez noč namakati v tekočini.

• Z rastlinami jajca lahko barvamo na dva načina: rastlinice dobro prekuhamo v vodi, da spustijo barvo, odcedimo in jajca približno 10 minut kuhamo v obarvani vodi, lahko pa jajca skuhamo v vodi, v kateri so rastline, ki tako poskrbijo za zanimive vzorce na jajcih.

Morda vas mika, da bi ob klasičnih rdečih pirhih naredili tudi še kakšne druge – in se ob tem izognili umetnim barvam. Narava ponuja obilje možnosti za velikonočno ustvarjalnost! Oglejte si navodila za naravno pobarvane pirhe.

OZNAKE