Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.

Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600 g surove pese (lahko mešanice rdeče in rumene pese)
- 175 g robidnic
- 3 pesti solatnih listov
- šopek drobnjaka
- 200 g trdega kozjega sira
makovi krutoni
- 2 debeli rezini polnozrnatega kruha
- 1 žlica repičnega olja
- 1 žlica makovih semen
preliv
- 50 g robidnic
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 2 žlici repičnega olja
- 2 žlički angleške gorčice v prahu
- 1 žlica robidove marmelade
- 3 šalotke
- sol
- poper
Priprava
Najprej skuhamo peso. Če imamo rdečo in rumeno, ju skuhamo posebej, da ohranita svojo barvo. Peso damo v veliko kozico s hladno vodo, zavremo in kuhamo, da je na sredini mehka, kov gomolj zabodeno zobotrebec. Večje gomolje kuhamo 40 minut, manjše pa okoli 20 minut. Peso stresemo v cedilo in jo pustimo v lijaku, da se ohladi. Nato jo olupimo in odrežemo tudi morebitna stebla. Za to opravilo si nadenemo gumijaste rokavice, da se nam roke ne obarvajo.
Pripravimo krutone. Pečico segrejemo na 200 °C. Kruhu obrežemo skorjo in ga narežemo na kocke. Olje, makova semena in kruhove kocke damo v skledo in dobro premešamo, rahlo posolimo in razporedimo na velik pekač. Kocke v pečici pečemo 8 minut, da se hrustljavo zapečejo.
Pripravimo preliv. Robidnice rahlo pretlačimo z vilicami. Kis, olje, gorčico v prahu in marmelado zmešamo, solimo in popramo. Šalotko drobno nasekljamo in jo skupaj z robidnicami in njihovim sokom vmešamo v preliv.
Pripravimo solato. Kuhano peso narežemo in razporedimo po 4 do 6 krožnikih. V veliki skledi zmešamo solatne liste, krutone, robidnice, narezan drobnjak in nekaj preliva. V skledo nadrobimo še kozji sir, solato premešamo, razdelimo jo po krožnikih, pokapamo z malo preliva in postrežemo.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.