Shranjevanje sirov
Članek je objavljen na Siroljub.si
Izbrali ste sir - čestitamo! A kako ga pravilno shraniti, da bo obdržal aromo, okus in teksturo? Predstavljamo nekaj splošnih pravil in nasvetov ravnanja s siri, kako do popolne uživancije, ko jih enkrat postrežemo.
Ne premrzlo, ne pretoplo
Sir mora “dihati” in razviti okus, ne smemo pa ga izsušiti. Temperatura v hladilniku zato ne sme biti ne prenizka ne previsoka. Še najbolje bi bilo, če bi ga lahko hranili kot nekoč v kleteh, po možnosti v zemlji, razmišljajo na portalu Siroljub.si.
Ustrezna temperatura je bistvena
Sveži siri so navrh
Sveže sire postavimo v nahladnejši del hladilnika, tj. na zgornje police. Zlasti moramo biti pazljivi pri sirih iz surovega mleka: ti vsebujejo organizme, ki se že pri petih stopinjah Celzija začnejo množiti, in sir se lahko hitro sfiži.
Zorjeni siri na toplo
Približno 8 stopinj je temperatura, ki ustreza zorjenim sirom s trdo skorjo, tako mikroklimo pa najdemo v najtoplejšem delu hladilnika. A pozor, to ni v predalu za zelenjavo, kjer se lahko kaj hitro okužijo z mikroorganizmi in razvijejo neželene plesni.
Vsi ostali pa vmes
Poltrde sire in druge, ki niso ne sveži ne zorjeni, pa pospravimo “nekam vmes”, torej v predel med najnižjo in najvišjo temperaturo. Vsekakor pa velja zapomniti: temperaturna nihanja med hladnim in toplim niso priporočljiva.
Stop plastični foliji
Če sir vsak dan odvijemo in prezračimo, je zavijanje v plastično folijo smiselno; sicer pa je precej bolje uporabiti povoščen papir, v katerega naredimo nekaj luknjic. Tak zavit sir preložimo v posodo in jo tesno zapremo. Alternativa je tudi sir, zavit v vlažno bombažno krpo. Če lahko, pa ga shranjujte v vakuumu – tako kot v trgovinah, kjer so siri zaviti v t.i. atmosferi, s čimer ohranijo vse senzorične lastnosti in so zelo higienični pri ravnanju z njimi. Z vsem tem preprečimo sušenje sira in vonj po plastiki, ki se ga navzamejo maščobe.
Dobro je vedeti
- Sira raje ne zamrzujemo, saj s tem spremenimo njegove senzorične lastnosti, še posebej pri mehkih sirih.
- Vsak sir spada v svojo posodo, sicer bi lahko drug od drugega prevzeli vonjave in izgubili svoj značaj.
- Če ste na siru opazilil plesen, razen pri mehkem siru to še ni razlog za preplah. Očistimo ga s krpico, na zraku posušimo ali obrežemo, nato pa čim prej porabimo.
- Nikar si ne delajte velikih zalog sira. Nakup sira raje spremenite v tedenski v obred in tako spoznajte različne proizvajalce, njihovo ponudbo in sčasoma tudi način ravnanja, da nam bodo ob postrežbi nudili prvovrstni užitek.
- In končno: sir moramo iz hladilnika vzeti vsaj uro ali dve pred postrežbo, da razvije pravi okus in aromo.
Zakaj je plesen pri nekaterih sirih plemenita? Zanimivosti o plemeniti plesni spoznajte na siroljub.si.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.