Polenta s finim brodetom
Polenta s finim brodetom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g koruznega zdroba
- 1 dl oljčnega olja
- 1 žlička soli
- smetana in parmezan (po želji)
brodet
- 800 g mešanih očiščenih rib (lastovka, morska žaba, romb, sardele ...)
- 1 limona
- 300 g lignjev ali sip
- 12 klapavic
- 4 škampi
- 1 velika čebula
- 5 strokov česna
- 1 dl oljčnega olja
- 2 dl belega vina
- 1 žlica vinskega kisa
- 2 zrela paradižnika ali 250 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlička paradižnikove mezge
- šopek peteršilja
- 1 vejica zelene
- 1 lovorov list
- malo rožmarina
- 2–3 dl ribje jušne osnove ali vode
- sol
- poper
Priprava
Dobro očiščene ribe splaknemo in narežemo na približno enake kose (sardele lahko pustimo cele), damo v skledo in pokapljamo z limonovim sokom. Lignje ali sipe očistimo, če so večji, jih narežemo, manjše pa pustimo cele. Klapavice oščetkamo in jim odstranimo brade.
Čebulo narežemo na lističe, česen grobo sesekljamo. V večji ponvi na segretem oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo, dodamo česen, olupljene in nasekljane paradižnike in paradižnikovo mezgo. Dodamo še nasekljan peteršilj in zeleno, lovor in rožmarin. Omako premešamo, zelo malo solimo (saj pozneje dodamo klapavice, ki spustijo slano vodo), popramo in 10 minut kuhljamo, da se zgosti.
V omako dodamo ribe in lignje ter zalijemo z malo vinskega kisa, vinom in s toliko ribje osnove ali vode, da so ribe pokrite. Brodet kuhamo 15 minut, nato dodamo škampe in klapavice ter kuhamo še 6–8 minut. Brodeta ne mešamo, temveč le občasno pretresemo posodo, v kateri se kuha.
Medtem pripravimo polento. Koruzni zdrob vsujemo v 1,2 l osoljene vrele vode, ki smo ji dodali olje, in mešamo s kuhalnico, da zdrob nabrekne in se zmehča. Če imamo koruzni zdrob, bo trajalo vsaj pol ure, instantna polenta pa bo gotova že v par minutah. Po želji dodamo nariban parmezan ali malo sladke smetane. Polento ponudimo z brodetom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.