Kako shraniti orehe
piše: uredništvo
27V: Začenja se sezona pobiranja in shranjevanja orehov. Zanima me, kako jih shraniti, da ne bodo takoj postali žarki in jih bom lahko v kuhinji čim dlje uporabljala.
O: Sklepam, da imate na vrtu oreh in da je vaše vprašanje povezano s pobiranjem in shranjevanjem njegovih plodov, vendar bom napisala tudi nekaj nasvetov za tiste, ki orehe kupijo v trgovini. Če orehe nabirate doma, nabirajte tiste, ki so padli že na tla in jim lahko z lahkoto odstranite zeleno lupino. Orehi ne smejo biti poškodovani ali črvivi. Postavite jih v hladen, suh in temen prostor, da se posušijo, nato pa jih v lupini shranite v papirnate vrečke, najbolje kar v istem prostoru. Orehi vsebujejo zelo veliko maščob, zato lahko hitro postanejo žarki, če jih pustite v svetlem ali vlažnem prostoru. Ko orehe v lupini kupujete, pazite, da so enako veliki, da lupina ni črviva, plesniva ali poškodovana. Če kupite že strte orehe, jih je dobro prej poskusiti, če so morda žarki. Za krajši čas jih lahko shranite v temnem in hladnem prostoru, če jih želite shraniti za dlje časa, pa jih v zaprti posodici ali dobro zaprti plastični vrečki dajte v hladilnik ali celo zamrzovalnik. Najhitreje se pokvarijo mleti in nasekljani orehi, zato je bolje kupiti cela jedrca.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.