Sestavine

  • 2 telečji zarebrnici
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici olja
  • nekaj žajbljevih listov

bučna polenta

  • 500 g očiščene muškatne buče
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 dl mleka
  • 50 g instantne polente
  • 2 žlici naribanega parmezana

solata

  • 2 pesti poljubne solate
  • 6 redkvic
  • 1 šalotka
  • 50 g zamrznjenega graha
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Muškatno bučo narežemo na kocke in razporedimo v pekač, namazan z oljčnim oljem. Posolimo in pečemo 40 minut, da se zmehča. Pečico pustimo prižgano. Bučo prenesemo v posodo, dodamo mleko in s paličnim mešalnikom naredimo pire. Polento skuhamo po navodilih z ovitka. Ko je še mehka, dodamo pire iz buče in parmezan ter začinimo s soljo in poprom. Prihranimo na toplem. Če se polenta preveč strdi, dodamo malo mleka in dobro premešamo.

2.

Maslo in olje segrejemo v ponvi, primerni za peko v pečici, da zacvrči. Na zarebrnici položimo nekaj žajbljevih listov in jih rahlo pritisnemo ob meso. Dobro začinimo s soljo in poprom ter zarebrnici na močnem ognju pečemo 2 minuti na vsaki strani, da postaneta zlato rumeni in hrustljavi. Nato ponev prestavimo v pečico (če ponev ni primerna za peko v pečici, zarebrnici prestavimo v manjši pekač) in meso pečemo še 5 minut. Meso mora biti pečeno, a še vedno sočno.

3.

Medtem pripravimo solato. Šalotko in redkvice tanko narežemo. Šalotko in zamrznjen grah prelijemo s 5 dl vrele vode ter odcedimo. Za preliv zmešamo kis, olje, sladkor in sol. Redkvice, solato, grah in šalotko premešamo in začinimo s prelivom.

4.

Polento in zarebrnici razdelimo na dva krožnika in prelijemo s sokom, ki je ostal od pečenja. Zraven postrežemo solato.

27