Vlečeno testo
piše: uredništvo
20V: Kako naj naredim dobro vlečeno testo za zavitek, ne da bi se mi trgalo pri valjanju in da bi bilo pečeno mehko in ne trdo po vrhu? Hvala za odgovor.
O: Da se vlečeno testo ne bi trgalo, ga je treba pred uporabo dobro predelati, kar pomeni, da ga morate dovolj časa gnesti, da se gluten, ki dela testo elastično, v moki dovolj aktivira. Zato je pomembna tudi izbira moke, ki mora vsebovati dovolj glutena. Morda bi testo za zavitek najprej poskusili izdelati iz moke, ki je namenjena prav za to slaščico. Za mehko skorjico pa svetujem, da testo celo premažete z oljem ali s topljenim maslom, ko ga razvlečete in mu odstranite debelejše robove.
Testo nato obložite s poljubnim nadevom, ga potresite z drobtinami, ki vpijejo odvečno tekočino nadeva, ga zavijete in položite na pripravljen pekač. Po vrhu ga premažite z oljem ali maslom in specite. Pečenega takoj premažite z maslom, ki vsebuje nekaj vode in povzroči, da se skorjica lepo zmehča.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.