Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 25 g masla
  • 2 srednje velika pora, očiščena in narezana na tanke kolobarje
  • 2 žlici nasekljanih timijanovih lističev
  • lupina 2 limon
  • sok 1 limone
  • sol
  • 400 g listnatega testa
  • 200 g mehkega kozjega sira
  • 50 g orehov
  • oljčno olje za pokapanje
  • poper
  • malo nasekljanega peteršilja za posip

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 220 °C. V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in nato dodamo maslo. Ko zacvrči, dodamo por in ga na srednji temperaturi dušimo, da se zmehča, vendar ne spremeni barve. Vmešamo timijan in polovico naribane limonove lupine, nato temperaturo zvišamo. Dodamo limonov sok in kuhamo pol minute, da se sok reducira, nato začinimo s soljo. Odstavimo z ognja in malo ohladimo.

2.

Listnato testo razvaljamo v obliko pekača. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj razprostremo testo. Z nožem rahlo označimo rob en centimeter od roba pekača in površino testa znotraj tega roba gosto prebodemo z vilicami.

3.

Por razporedimo po testu znotraj označenega roba. Po poru razporedimo rezine kozjega sira in orehe. Pokapljamo z oljčnim oljem in popramo z grobo mletim poprom. Neobložene testene robove premažemo z oljem. Pito postavimo v pečico in pečemo 15 do 20 minut, da se rob testa lepo dvigne in obarva. Preden pito postrežemo, po njej posujemo še peteršilj in preostalo limonovo lupino. Postrežemo lahko toplo, mlačno ali hladno.

44