Sestavine

  • 8 kobulov bezgovega cvetja

češnjeva omaka

  • 500 g zrelih češenj
  • 2,5 dl rdečega vina ali češnjevega soka
  • 2 žlici medu
  • 1 žlica češnjevca
  • 1 žlička škroba po želji

testo

  • 2 jajci
  • 200 g gladke pšenične moke
  • 2,5 dl belega vina
  • 1 žlica olja
  • 100 g rjavega sladkorja
  • ščepec soli
  • ščepec kardamoma
  • maščoba za cvrenje

Priprava

1.

Češnje operemo, odstranimo peclje in koščice ter hitro prevremo v rdečem vinu. V mešalniku jih nato zmeljemo v pire, ki ga pretlačimo skozi sito ter izboljšamo z medom in češnjevcem. Po želji lahko češnjevo omako zgostimo z žličko jedilnega škroba. V tem primeru moramo omako ponovno zavreti.

2.

Obe jajci ubijemo in ločimo rumenjaka od beljakov; beljak prihranimo v hladilniku. V skledo damo moko ter dodamo vino, olje, oba rumenjaka, sladkor, sol in kardamom. Sestavine zmešamo v gladko tekoče testo, ki ga pustimo počivati približno 20 minut.

3.

Medtem kobule bezgovih cvetov razdelimo na manjše kobulice. Previdno jih operemo, odcedimo in otremo s krpo. Oba beljaka stepemo v trd sneg, ki ga vmešamo v testo.

4.

V primerno veliki ponvi segrejemo zadostno količino olja. Bezgove cvetove pomakamo v testo, ocvremo in ponudimo s češnjevo omako.

22