Viralna dubajska čokolada – kako jo pripraviti doma
Kako čokolada iz Dubaja postane viralni trend, nasveti za pripravo in recept
piše: Neja Žitnik
Članek je objavljen na Dober tek
Uporabniki družabnih omrežij smo v letošnjem letu gotovo naleteli na številne videe, ki prikazujejo pripravo ali okušanje čokoladne tablice, polnjene s kremasto-hrustljavim zelenim polnilom. Viralna dubajska čokolada je preplavila Instagram in TikTok in zdi se, da skoraj ni vplivnice ali vplivneža, ki ne bi objavila videa na to temo. Ste jo že pokusili?
Rojstvo dubajskega čokoladnega trenda
Dubajska čokolada, polnjena s kadaifom, pistacijevo pasto in tahinijem, je začela svojo viralno pot z videom na omrežju TikTok. Velik del zaslug za njeno priljubljenost gre namreč TikTok vplivnici Marii Vehera. Od objave v decembru 2023 je njen video, v katerem v avtomobilu strastno prvič okuša čokolado dubajske čokoladnice Fix Desserts Chocolatier, domiselno poimenovano Can’t Get Knafeh of It (Knafeh je slaščica iz kadaifa in pistacije), zbral že preko 100 milijonov ogledov. Oglejte si video, ki je začel trend dubajske čokolade:
@mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! 🍫 “Can’t Get Knafeh of it,” “Mind Your Own Busicoff,” and “Crazy Over Caramel.” Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert
Družabna omrežja so se zatem hitro napolnila z zvočno intenzivnimi ASMR videi okušanja dubajske čokolade in videonavodili, kako se ta hrustljava in kremasta poslastica, pri nas poznana pod imenom dubajska čokolada (angleško Dubai chocolate) pripravi doma. Ključnik #dubaichocolate so uporabniki družabnega omrežja Instagram uporabili že preko 130-tisočkrat.
Dubajska čokolada: inovativne različice
Trend dubajske čokolade ni le spletni, ampak odzvanja tudi v resničnem življenju – slaščice, ki jih je navdihnila ta kombinacija okusov, so pravi hiti na prazničnih sejmih, ki te dni k nakupovanju in praznovanju privabljajo številne obiskovalce po vsem svetu.
Dubajski cheesecake, rogljiček, sladoled …
Po svetu se ves čas rojevajo nove slaščice, ki jih je zaznamovala dubajska čokolada: že tako trendi rogljički s pistacijo so zdaj dobili čokoladne oblive in polnila s hrustjlavim kadaifom, cheesecake je v čokoladni različici dobil še veliko mero pistacijevega namaza, namesto piškotnega dna pa mu hrustljavost daje kadaif, zasledili smo dubajske čokoladne baklave, torte, piškote, rjavčke, celo pijače, od vročih čokolad do dubajskih čokoladnih kav, poletje 2025 pa bo očitno zaznamoval dubajski čokoladni sladoled.
Dubajski germ knedl, o katerem govori ves Zagreb
Božični sejem v Zagrebu že sicer slovi kot nam najbližja božično-kulinarična meka. Hrvaški mediji že poročajo, da je hit zagrebškega adventa “Dubai Germknedla“. Kvašen cmok, ki ga poznamo z avstrijskih smučišč, je v zagrebški dubajski različici nadevan s čokolado in kadaifom, obilno prelit s pistacijevo kremo in stopljeno čokolado ter posut z mletimi pistacijami in kakavovim drobljencem.
Le nekaj korakov za petami pa so mu tradicinalne fritule (miške – imamo recept), prelite z dubajsko čokolado. Obe sladici na zagrebškem Aadventu ponujajo po precej dubajski ceni – 11 evrov za miške in 15 evrov za cmok. Kljub temu obiskovalci ob koncih tedna v vrsti za dubajski cmok čakajo tudi po 40 minut.
Domača dubajska čokolada
V poplavi receptov, ki jih spodbudi viralni trend, je treba uporabiti nekaj zdrave pameti in kritičnega razmišljanja, preden se lotimo domačih kuharskih podvigov. Z upoštevanjem nekaj preprostih navodil lahko tako ustvarimo čisto pravi približek dubajske čokolade. Kljub velikim besedam na spletu, je za pravo čokolado treba imeti kar znanja in jo pravilno temperirati, če želimo ustvariti lepe krhke ploščice.
Izbira pravih sestavin
Dubajska čokolada je čokoladna ploščica, napolnjena s hrustljavim testom, imenovanim kadaif, pistacijevo pasto in sezamovo pasto tahini.
Kadaif (tudi kataifi) – Tanko narezano testo, podobno nitkam ali laskom, ki se uporablja v bližnjevzhodni in balkanski kuhinji. Rezanci za kadaif so nam najbolj znani iz bosanske kuhinje. Največkrat jih srečamo v istoimenskih bosanskih sladicah, nadevanih z orehi, pistacijami in datlji. Priprava doma je nekoliko zamudna, zato svetujemo, da ga kupite.
Tahini – Gosta kremasta pasta iz sezamovih semen, ki se na vzhodnem Mediteranu uporablja za pripravo tako slanih kot sladkih jedi. Verjetno ga vsi poznamo kot eno od pomembnih sestavin namaza humus. Lahko ga kupite v bolje založenih trgovinah, ali ga doma pripravite sami iz rahlo popečenih sezamovih semen, ki jih v zmogljivem mešalniku skupaj z oljem in malce soli zmeljete v tekočo pasto.
Pistacijeva pasta – 100-odstotna pasta iz fino zmletih pistacij. Pred nakupom bodite pozorni na sestavine, saj je na tržišču veliko pistacijevih past, ki vsebujejo le malo pistacij. Pri izdelkih iz pistacij nizka cena navadno nakazuje tudi nizko vsebnost pistacij.
Čokolada – izberete lahko mlečno ali temno čokolado. Temna bo poudarila okus pistacije, mlečna pa ga bo omilila. Pri topljenju čokolade je pomembno, da čokolade ne zažgete. Če želite res svetleče ploščice, ki pokajo pod zobmi, boste morali čokolado temperirati.
Nasveti in najpogostejše napake pri pripravi dubajske čokolade
Dobro popecite kadaif
Kadaif popecite do zlatorjave barve. Če ne bo dovolj popečen, ne boste dosegli učinka hrustljavosti, tako značilnega za dubajsko čokolado.
Uporabite dovolj veliko in globoko ponev ter poskrbite, da kadaif ne ostane v kepah
Če nimate dovolj velike ponve, kadaif raje popekajte v dveh delih. Pomembno je, da skupke kadaifa med mešanjem spravite narazen, da ga boste lahko kasneje enakomerno prekrili s pasto. Ponev z visokim robom bo preprečila, da bi drobci kadaifa med mešanjem leteli po vsej kuhinji.
Dodajte sol
Sol v polnilu bo uravnotežila sladkost končnega izdelka.
Ne pregrejte čokolade
Če boste čokolado pregreli, lahko nastanejo grudice. Ne hitite. Čokolado počasi stopite nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici v 10-sekundnih intervalih.
Čokolade v model ne nanesite na predebelo
Da bi dosegli pravi končni učinek, mora biti izdatna količina polnila ujeta v tanko plast čokolade.
Pomagajte si s kakovostnimi videi
Internet je poln videoreceptov za dubajsko čokolado, a mnogi pozabljajo na pomembne korake ali celo izpuščajo določene sestavine, na primer tahini. Enega od kratkih, preprostih in množično ogledanih videoreceptov najdete na profilih kulinarične vplivnice Bites With Lily.
Domača dubajska čokolada
Ko spoznate vse lastnosti sestavin in najpogostejše napake, je čas, da se priprave lotite tudi doma. Imamo recept!
Recept za dubajsko čokolado
Sestavine za 2 500-gramski ploščici:
150 g kadaifa
60 g masla
20 g tahinija
360 g pistacijeve paste
ščep soli
Za okras:
½ žličke kokosovega olja
30 g barvaste čokolade)
500 g mlečne čokolade
Priprava:
- V veliki ponvi z visokim robom na srednji temperaturi raztopimo maslo. Dodamo na manjše kose razlomljen kadaif in ga ob mešanju temeljito popečemo na vseh straneh, da postane hrustljav.
- V veliki posodi temeljito zmešajte tahini, pistacijevo pasto in sol. Dodajte popečen kadaif in premešajte, da se pasta enakomerno porazdeli po celotnem kadaifu.
- Če želite barvasto okrašeno ploščico, s kokosovim oljem raztopite barvno čokolado. Zmes v poljubnem vzorcu polijte ali poškropite po dnu modelov za čokoladne ploščice. Ohladite v hladilniku, da se čokolada strdi.
- Stopite čokolado ter jo razporedite po dnu in robovih modela z ohlajeno barvno čokolado. Ohladite v hladilniku, da se čokolada strdi.
- V model z ohlajeno čokolado z žlico naložite nadev iz kadaifa, pistacijeve paste in tahinija. Prekrijte s plastjo mlečne čokolade ter ohladite v hladilniku, da se strdi.
Zanimivost
Prva dubajska čokolada je nastala v Fix Desserts Chocolatier
Prva dubajska čokolada je nastala v priljubljeni slaščičarni Fix Desserts Chocolatier v Dubaju, ki slovi po inovativnih sladkih kreacijah. Njihova čokolada Can’t Get Knafeh of It je navdih našla v tradicionalni sladici knafeh. Gre za tanko plast hrustljavega testa, imenovanega kadaif, obdanega s pistacijevo pasto in tahinijem, vse skupaj pa je oblito z mlečno čokolado. Njihove slaščice so dobavljive izključno v Dubaju, zaradi butične proizvodnje pa so tudi tam na voljo le v zelo omejenih količinah. Po viralni objavi Marie Vehera je po besedah lastnice Fix Desserts Chocolatier Sarah Hamouda, o kateri je pripravila prispevek celo velika medijska hiša CNN, število njihovih naročil čez noč poskočilo z enomestnih številk na okrog 500 čokoladnih tablic na dan.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.