Rojstvo dubajskega čokoladnega trenda

Dubajska čokolada, polnjena s kadaifom, pistacijevo pasto in tahinijem, je začela svojo viralno pot z videom na omrežju TikTok. Velik del zaslug za njeno priljubljenost gre namreč TikTok vplivnici Marii Vehera. Od objave v decembru 2023 je njen video, v katerem v avtomobilu strastno prvič okuša čokolado dubajske čokoladnice Fix Desserts Chocolatier, domiselno poimenovano Can’t Get Knafeh of It (Knafeh je slaščica iz kadaifa in pistacije), zbral že preko 100 milijonov ogledov. Oglejte si video, ki je začel trend dubajske čokolade:

@mariavehera257

@fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! 🍫 “Can’t Get Knafeh of it,” “Mind Your Own Busicoff,” and “Crazy Over Caramel.” Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert

♬ оригинальный звук – mariavehera257

Družabna omrežja so se zatem hitro napolnila z zvočno intenzivnimi ASMR videi okušanja dubajske čokolade in videonavodili, kako se ta hrustljava in kremasta poslastica, pri nas poznana pod imenom dubajska čokolada (angleško Dubai chocolate) pripravi doma. Ključnik #dubaichocolate so uporabniki družabnega omrežja Instagram uporabili že preko 130-tisočkrat.

Dubajski čokoladni cheesecake

Dubajski čokoladni cheesecake

Dubajska čokolada: inovativne različice

Trend dubajske čokolade ni le spletni, ampak odzvanja tudi v resničnem življenju – slaščice, ki jih je navdihnila ta kombinacija okusov, so pravi hiti na prazničnih sejmih, ki te dni k nakupovanju in praznovanju privabljajo številne obiskovalce po vsem svetu.

Dubajski cheesecake, rogljiček, sladoled …

Po svetu se ves čas rojevajo nove slaščice, ki jih je zaznamovala dubajska čokolada: že tako trendi rogljički s pistacijo so zdaj dobili čokoladne oblive in polnila s hrustjlavim kadaifom, cheesecake je v čokoladni različici dobil še veliko mero pistacijevega namaza, namesto piškotnega dna pa mu hrustljavost daje kadaif, zasledili smo dubajske čokoladne baklave, torte, piškote, rjavčke, celo pijače, od vročih čokolad do dubajskih čokoladnih kav, poletje 2025 pa bo očitno zaznamoval dubajski čokoladni sladoled.

Dubajski germ knedl, o katerem govori ves Zagreb

Božični sejem v Zagrebu že sicer slovi kot nam najbližja božično-kulinarična meka. Hrvaški mediji že poročajo, da je hit zagrebškega adventa “Dubai Germknedla“. Kvašen cmok, ki ga poznamo z avstrijskih smučišč, je v zagrebški dubajski različici nadevan s čokolado in kadaifom, obilno prelit s pistacijevo kremo in stopljeno čokolado ter posut z mletimi pistacijami in kakavovim drobljencem.

Le nekaj korakov za petami pa so mu tradicinalne fritule (miške imamo recept), prelite z dubajsko čokolado. Obe sladici na zagrebškem Aadventu ponujajo po precej dubajski ceni – 11 evrov za miške in 15 evrov za cmok. Kljub temu obiskovalci ob koncih tedna v vrsti za dubajski cmok čakajo tudi po 40 minut.

Zagreb advent

V Zagrebu je hit božičnega sejma dubajski gern knedl

Domača dubajska čokolada

V poplavi receptov, ki jih spodbudi viralni trend, je treba uporabiti nekaj zdrave pameti in kritičnega razmišljanja, preden se lotimo domačih kuharskih podvigov. Z upoštevanjem nekaj preprostih navodil lahko tako ustvarimo čisto pravi približek dubajske čokolade. Kljub velikim besedam na spletu, je za pravo čokolado treba imeti kar znanja in jo pravilno temperirati, če želimo ustvariti lepe krhke ploščice.

Izbira pravih sestavin

Dubajska čokolada je čokoladna ploščica, napolnjena s hrustljavim testom, imenovanim kadaif, pistacijevo pasto in sezamovo pasto tahini.

Dubajska čokolada_sestavine

Sestavine dubajske čokolade: kadaif, pistacijev namaz, tahini in čokolada

Kadaif (tudi kataifi) – Tanko narezano testo, podobno nitkam ali laskom, ki se uporablja v bližnjevzhodni in balkanski kuhinji. Rezanci za kadaif so nam najbolj znani iz bosanske kuhinje. Največkrat jih srečamo v istoimenskih bosanskih sladicah, nadevanih z orehi, pistacijami in datlji. Priprava doma je nekoliko zamudna, zato svetujemo, da ga kupite.

Tahini – Gosta kremasta pasta iz sezamovih semen, ki se na vzhodnem Mediteranu uporablja za pripravo tako slanih kot sladkih jedi. Verjetno ga vsi poznamo kot eno od pomembnih sestavin namaza humus. Lahko ga kupite v bolje založenih trgovinah, ali ga doma pripravite sami iz rahlo popečenih sezamovih semen, ki jih v zmogljivem mešalniku skupaj z oljem in malce soli zmeljete v tekočo pasto.

Pistacijeva pasta – 100-odstotna pasta iz fino zmletih pistacij. Pred nakupom bodite pozorni na sestavine, saj je na tržišču veliko pistacijevih past, ki vsebujejo le malo pistacij. Pri izdelkih iz pistacij nizka cena navadno nakazuje tudi nizko vsebnost pistacij.

Čokolada – izberete lahko mlečno ali temno čokolado. Temna bo poudarila okus pistacije, mlečna pa ga bo omilila. Pri topljenju čokolade je pomembno, da čokolade ne zažgete. Če želite res svetleče ploščice, ki pokajo pod zobmi, boste morali čokolado temperirati.

Temperiranje čokolade

Temperiranje čokolade

Nasveti in najpogostejše napake pri pripravi dubajske čokolade

Dobro popecite kadaif

Kadaif popecite do zlatorjave barve. Če ne bo dovolj popečen, ne boste dosegli učinka hrustljavosti, tako značilnega za dubajsko čokolado.

Uporabite dovolj veliko in globoko ponev ter poskrbite, da kadaif ne ostane v kepah

Če nimate dovolj velike ponve, kadaif raje popekajte v dveh delih. Pomembno je, da skupke kadaifa med mešanjem spravite narazen, da ga boste lahko kasneje enakomerno prekrili s pasto. Ponev z visokim robom bo preprečila, da bi drobci kadaifa med mešanjem leteli po vsej kuhinji.

Dodajte sol

Sol v polnilu bo uravnotežila sladkost končnega izdelka.

Ne pregrejte čokolade

Če boste čokolado pregreli, lahko nastanejo grudice. Ne hitite. Čokolado počasi stopite nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici v 10-sekundnih intervalih.

Čokolade v model ne nanesite na predebelo

Da bi dosegli pravi končni učinek, mora biti izdatna količina polnila ujeta v tanko plast čokolade.

 

Topljenje čokolade

Topljenje čokolade

Pomagajte si s kakovostnimi videi

Internet je poln videoreceptov za dubajsko čokolado, a mnogi pozabljajo na pomembne korake ali celo izpuščajo določene sestavine, na primer tahini. Enega od kratkih, preprostih in množično ogledanih videoreceptov  najdete na profilih kulinarične vplivnice Bites With Lily.

Domača dubajska čokolada

Ko spoznate vse lastnosti sestavin in najpogostejše napake, je čas, da se priprave lotite tudi doma. Imamo recept!

dubajska čokolada_2

dubajska čokolada_2

Recept za dubajsko čokolado

Sestavine za 2 500-gramski ploščici:

150 g kadaifa

60 g masla

20 g tahinija

360 g pistacijeve paste

ščep soli

Za okras:

½ žličke kokosovega olja

30 g barvaste čokolade)

500 g mlečne čokolade

 

Priprava:

  1. V veliki ponvi z visokim robom na srednji temperaturi raztopimo maslo. Dodamo na manjše kose razlomljen kadaif in ga ob mešanju temeljito popečemo na vseh straneh, da postane hrustljav.
  2. V veliki posodi temeljito zmešajte tahini, pistacijevo pasto in sol. Dodajte popečen kadaif in premešajte, da se pasta enakomerno porazdeli po celotnem kadaifu.
  3. Če želite barvasto okrašeno ploščico, s kokosovim oljem raztopite barvno čokolado. Zmes v poljubnem vzorcu polijte ali poškropite po dnu modelov za čokoladne ploščice. Ohladite v hladilniku, da se čokolada strdi.
  4. Stopite čokolado ter jo razporedite po dnu in robovih modela z ohlajeno barvno čokolado. Ohladite v hladilniku, da se čokolada strdi.
  5. V model z ohlajeno čokolado z žlico naložite nadev iz kadaifa, pistacijeve paste in tahinija. Prekrijte s plastjo mlečne čokolade ter ohladite v hladilniku, da se strdi.

Zanimivost

Prva dubajska čokolada je nastala v Fix Desserts Chocolatier

Prva dubajska čokolada je nastala v priljubljeni slaščičarni Fix Desserts Chocolatier v Dubaju, ki slovi po inovativnih sladkih kreacijah. Njihova čokolada Can’t Get Knafeh of It je navdih našla v tradicionalni sladici knafeh. Gre za tanko plast hrustljavega testa, imenovanega kadaif, obdanega s pistacijevo pasto in tahinijem, vse skupaj pa je oblito z mlečno čokolado. Njihove slaščice so dobavljive izključno v Dubaju, zaradi butične proizvodnje pa so tudi tam na voljo le v zelo omejenih količinah. Po viralni objavi Marie Vehera je po besedah lastnice Fix Desserts Chocolatier Sarah Hamouda, o kateri je pripravila prispevek celo velika medijska hiša CNN, število njihovih naročil čez noč poskočilo z enomestnih številk na okrog 500 čokoladnih tablic na dan.

OZNAKE