Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
  • 2 drobno sesekljani čebuli
  • 1 drobno narezan korenček
  • 3 grobo narezane rdeče paprike
  • 3 stroki česna, narezani na rezine
  • 1 rdeč čili, narezan na rezine
  • 400 g pasiranega paradižnika (passata)
  • 8,5 dl–1 l zelenjavne juhe
  • 4 žlice grškega jogurta
  • ½ kumare
  • nekaj nasekljanih listov mete
  • sol
  • poper

Priprava

1.

V veliki posodi segrejemo olje. Dodamo čebulo, korenje in papriko. Počasi pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo česen in čili in pražimo še nekaj minut, nato dodamo pretlačen paradižnik in 8 dl zelenjavne osnove. Zavremo in kuhljamo 10 do 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča.

2.

Medtem razpolovimo kumaro, ji odstranimo semenje, jo grobo naribamo in ožmemo, da odstranimo vodo. Zmešamo jo z jogurtom in meto, solimo in popramo.

3.

Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, ji dodamo še malo zelenjavne osnove. Ponovno jo segrejemo, solimo in nadevamo v jušne skodele. V vsako skodelo dodamo še žlico cacikija in nekaj kapljic oljčnega olja.

Nasvet

Juho lahko postrežete hladno kot španski gaspačo ali kot toplo jesensko juho.

18