Velikonočni recept, ki bo navdušil ljubitelje italijanske kulinarike

Čeprav na naših mizah v času velike noči ne smejo manjkati jajca, šunka, hren in potica, ni razloga, da za spremembo ne bi stopili iz okvirjev tradicije in morda pripravili kakšno netipično velikonočno jed. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj predlogov in recept, ki bo navdušil predvsem ljubitelje italijanske kulinarike.
Velika noč ima bogato kulinarično tradicijo in čeprav gre za najpomembnejši krščanski praznik, se tudi na mizah tistih, ki sicer ne praznujejo na klasičen način, v tem času znajdejo tipične velikonočne dobrote: pirhi, ki predstavljajo novo življenje, hren kot simbol moči in zdravja, šunka ali druga suhomesnata jed, ki ponazarja obilje, ter potica, kraljica slovenskih praznikov, ki s svojim bogatim nadevom prinaša sladek zaključek obeda. Poleg tega se v različnih regijah pripravlja tudi kruh v obliki velikonočnih pletenic ter denimo pečenice ali druge domače dobrote, ki obogatijo praznično vzdušje in združujejo družino ob skupni mizi.
Seveda pa so okusi različni in ne bo nič narobe, če velikonočne pojedine obogatite še s kakšno drugo, morda manj tipično jedjo, ki pa še vedno ohranja velikonočno simboliko in sestavine.
Pripravite velikonočno lazanjo po receptu Anje Fir
Ljubitelji italijanske kulinarike boste zagotovo navdušeni nad preprostim, a božanskim receptom simpatične Črnomaljke in vrhunske kulinarične ustvarjalke Anje Fir. Kot si lahko ogledate v spodnjem videu, je tokrat pripravila lazanjo z velikonočno šunko in hrenovim bešamelom. Če ne ravno za veliko noč, jo lahko pripravite tudi kakšen dan kasneje, ko se boste že prenajedli vseh tradicionalnih dobrot in vam bosta ostala šunka in hren. Naj se vam smeji od dobrega!
Kot ste lahko videli, za to preprosto, a še kako okusno jed ne potrebujete veščin kuharskih mojstrov, ampak le nekaj dobre volje in kakovostne sestavine. Večina sestavin se skoraj vedno najde v vsaki kuhinji, po ostale pa skočite v najbližji Eurospin, kjer boste našli vse na enem mestu za praznovanje velike noči in pripravo prazničnih pojedin. Med drugim vam bodo tako pri peki lazanje kot pri drugih jedeh prav prišli izdelki Eurospinove blagovne znamke mleka in mlečnih izdelkov Land, med katerimi so siri prejeli tudi nagrado Best Buy za najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.
Velikonočne dobrote po italijansko
In ko smo že pri jedeh s pridihom Italije … Tako kot v Sloveniji tudi v Italiji velika noč ni le verski praznik, temveč tudi čas družinske povezanosti in bogate kulinarike. Vsaka regija ima svoje posebnosti, a skupna vsem je ljubezen do dobrega obroka, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Če sodite med ljubitelje italijanske hrane, morate nujno poskusiti katero od tamkajšnjih tradicionalnih velikonočnih dobrot, na primer slastno golobico oziroma Colombo Pasquale.

Ta mehka in aromatična sladica iz kvašenega testa, obogatena s kandiranim pomarančnim olupkom, prekrita z mandljevim oblivom in posuta s sladkorjem ter celimi mandlji, je prava paša za brbončice. Po teksturi spominja na panettone, a se razlikuje po svoji simbolični obliki golobice, ki predstavlja mir in novo življenje. No, na srečo vam ne bo treba na izlet v Italijo, saj boste v Eurospinu našli pestro paleto čisto pravih italijanskih velikonočnih golobic različnih okusov, tudi takšnih brez glutena, ki spadajo pod Eurospinovo blagovno znamko Amo Essere Senza Glutine.
In kaj v Italiji še pripravljajo za veliko noč? Poleg Colombe oziroma golobice se v različnih regijah Italije pripravljajo številne tradicionalne velikonočne jedi, ki imajo globok simbolni pomen. Jagnjetina (Agnello) je klasična glavna jed, ki predstavlja Jezusovo žrtvovanje, najpogosteje postrežena pečena ali dušena s krompirjem in zelenjavo. Iz Ligurije prihaja Torta Pasqualina, slana pita iz listnatega testa, polnjena s skuto, špinačo ali blitvo ter celimi jajci, ki med peko ustvarijo značilen vzorec. Kampanija pa slovi po Casatiellu, bogatem kruhu, polnjenem z mesninami, sirom in jajci, ki pogosto krasijo njegovo površino. Nepogrešljiv del praznovanja so tudi Uova di Pasqua, čokoladna velikonočna jajca, ki jih Italijani podarjajo v razkošno zavitih paketih, pogosto s presenečenjem v notranjosti.
Sicer pa ne glede na to, ali se bodo v času prihajajočih praznikov na vaši mizi znašle velikonočne jedi, ki so značilne za naše kraje, takšne z italijanskim pridihom ali pa morda čisto netipične, je pomembno, da praznike preživite v miru in v družbi tistih, ki jih imate najraje.
__
Vsebino omogoča: Eurospin
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.