Sestavine

testo

  • 300 g ržene moke
  • 180 g rjavega sladkorja
  • 20 g mešanice začimb za medenjake
  • 10 g pecilnega praška
  • drobno nastrgana lupinica ½ limone
  • 2 žlici medu
  • 3 jajca
  • maslo in ostra moka za model

nadev

  • 250 g ribezove marmelade
  • 50 g arancinov
  • 50 g citronata
  • 50 g grobo nasekljanih orehov
  • 50 g rozin

vinska krema

  • 150 g rumenjakov (8–10 rumenjakov)
  • 2,5 dl belega vina
  • 160 g kristalnega sladkorja
  • 50 g limonovega soka
  • 30 g želatine v prahu
  • 5 dl sladke smetane za stepanje

beljakova pena

  • 150 g beljakov (6–8 beljakov)
  • 250 g kristalnega sladkorja
  • 0,6 dl vode

Priprava

1.

Vse sestavine za testo zgnetemo in pustimo počivati pol ure. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo in položimo na pripravljen pekač.

2.

Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo. Namažemo ga na testo in pečemo v prej ogreti pečici pri 150 °C približno 25 minut, nato pa počakamo, da se ohladi.

3.

Medtem pripravimo vinsko kremo. Vse sestavine razen smetane stepemo nad vročo vodno kopeljo. Potem posodo potopimo v ledeno mrzlo vodo in stepamo še toliko časa, da se masa ohladi. Ko se masa začne strjevati, vmešamo smetano.

4.

Vinsko kremo porazdelimo po medenjaku in postavimo v hladilnik, da se strdi.

5.

Zdaj pripravimo še beljakovo peno. Beljake stepemo z manjšo količino sladkorja v trd sneg. Preostalo količino sladkorja skuhamo z vodo v sirup, počasi vmešamo v sneg in stepamo, da se pena popolnoma ohladi.

6.

Približno polovico beljakove mase namažemo na vinsko kremo, preostalo maso pa napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom in na medenjak diagonalno tesno nabrizgamo trakove.

7.

Z namiznim plinskim gorilnikom flambiramo površino, da rahlo karamelizira (ali medenjak postavimo za kratek čas pod vroč žar v pečico). Medenjak razrežemo na rezine in ponudimo.

23