Sveže, sezonsko
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, marec 2023
Konec koledarske zime prinaša vznemirjenje novih začetkov. Sveže zelenje narave in razigrano ptičje petje nas napolni z energijo in zagonom. Izkoristiti ju velja za vpeljavo sprememb, ki bodo naredile naše življenje še bolj zeleno in vedro.
Prednosti in izzivi sezonskega prehranjevanja
Sezonske sestavine so boljšega okusa in bolj sveže. Hkrati so boljše za naše zdravje, saj so raznolike in imajo večjo hranilno vrednost, pa tudi za okolje, saj do naših krožnikov niso pripotovale iz daljnih krajev. Raziskave namreč kažejo, da z daljšim transportom in hrambo sadju in zelenjavi drastično upada vsebnost vitaminov in drugih ključnih mikrohranil. Če bi bilo na svetu vse, kot je treba, bi bile sezonske sestavine tudi cenejše in bolj dostopne, a do tedaj, ko napoči čas za to spremembo, nas lahko vsaj nekoliko pomiri zavedanje, da z izborom podpiramo lokalne pridelovalce. S prilagoditvijo svojih navad, načrtovanjem preprostih in hranljivih obrokov ter predvsem zdravorazumskimi odločitvami, ki naj vodijo postopek izbire sestavin in njihove priprave, lahko brez večjih težav in odrekanj uživamo v sezonskih jedeh.
V prihajajočih mesecih bo izbira sezonskih sestavin postala vse bolj bogata in pestra, le čez zadnje izdihljaje zime, ko začne zmanjkovati zalog v shrambah in nam krompir, zelje in repa začenjajo kukati ven pri ušesih, se moramo prebiti. Zaradi nižjih temperatur novih pridelkov še ni prav veliko, a z vsakim dnem bo na naših krožnikih več svežih in zelenih sestavin.
S katerimi sestavinami bomo pričakali pomlad?
Še vedno bomo na najrazličnejše načine pripravljali ohrovt (listnati in brstični), por, cvetačo in brokoli pa seveda zelje, repo in druge korenovke ter gomoljnice, denimo pastinak, peteršilj, rdečo peso, zeleno in kolerabo. Med listnato zelenjavo bomo izbrali letošnji radič, motovilec in špinačo, odpravili pa se bomo tudi na bližnji travnik ali v gozd po kaj divjega in slastnega. Na prvo letošnje sadje bo treba počakati nekoliko dlje, do takrat pa nam bodo družbo delali jabolka, kiviji in raznovrstni citrusi.
O sezonskih izbirah je smiselno razmisliti pri nakupu vseh sestavin. Pri pripravi ribjih jedi je v hladnejših mesecih smiselno poseči po brancinih, iverkah, molih in rombih, zgodaj spomladi pa se pri nas že začenja sezona muharjenja, zato bodo odlična izbira postrvi. Kmalu se bomo lotili tudi priprave jedi iz jagnjetine, ki je v tem času najboljša. K sreči živimo v okolju, v katerem nam je narava dovolj blizu, da znamo sami prepoznati večino sezonskih sestavin in jedi. Kadar pa bomo vendarle v dvomih, pa se bo najbolje zanesti na lokalne pridelovalce, ki nam bodo z veseljem svetovali pri izbiri najboljših sestavin. Tudi iskren pogovor na tržnici, v ribarnici ali pri mesarju bo v naša življenja vnesel nekaj svežine in nam olajšal načrtovanje pomladnih jedilnikov.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.