Kaj je šeri

Šeri je okrepljeno oz. fortificirano vino, kar pomeni, da je na določeni točki fermentacije vinu dodano žganje (brandy oz. grozdno žganje). Oznako šeri lahko nosijo le vina, pridelana v španski provinci Cádiz, v trikotniku med mesti Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda in El Puerto de Santa María. To nas hitro spomni na konjake, šampanjce ali celo tekile, ki imajo prav tako geografske omejitve pri poimenovanjih.

Grozdje, ki se uporablja za izdelavo šerija, je večinoma bela sorta palomino. Raste v vinogradih, ki so verjetno celo najbolj izpostavljeni vročini na svetu.

Pri opisu šerija moramo nujno omeniti tudi sistem zorjenja – sistem solera. Gre za postopek, pri katerem so sodi iz ameriškega belega hrasta postavljeni v nadstropja, drug na drugega, del tekočine iz sodov pa vsako leto pretočijo v sod nadstropje nižje, tako da je v vsakem sodu mešanica vina različnih starosti – najstarejša kombinacija je v čisto spodnji vrsti. Iz teh najnižjih sodov vsako sezono odtočijo vino, ki gre v steklenice, novo vino pa dodajo v najvišjo vrsto sodov. V primerjavi z »običajnim« vinom je šeri poseben tudi zato, ker je vseskozi v stiku s kisikom, saj so sodi zaprti s posebnimi čepi, ki prepuščajo zrak.

Španska ali britanska poslastica

Če na hitro preletimo zgodovino, moramo spomniti na Britanca Francisa Drakea, ki je ob koncu 16. stoletja osvojil špansko pristanišče Cádiz, kjer je v tistem času ležalo tudi skoraj 3000 sodov šerija. Vse do zadnjega so naložili na ladjo in odpeljali v domovino, kjer je vino Britance popolnoma navdušilo, zato še danes marsikdo to pijačo prej povezuje z Veliko Britanijo kot s Španijo.

Glavne vrste šerija

Ena najboljših in hvaležnih lastnosti šerija je izjemno širok spekter okusov. V nasprotju s stereotipom, da je šeri sladek, je velika večina šerijev zelo suha. Najbolj cenjen šeri najvišje kakovosti doseže starost celo do trideset let – če je na nalepki oznaka V. O. S. (lat. Vinum Optimum Signatum), je star vsaj 20 let, oznaka V. O. R. S. (Vinum Optimum Rare Signatum) pa označuje, da je starejši od 30 let. Predstavljamo osnovne vrste šerija, a vas vabimo, da raziščete tudi tiste redkejše.

Fino

Tako imenovani fino je najbolj suh tip šerija. Zori pod plastjo kvasovk (tako imenovane »flor«), ki se naredi na vrhu vina. Najboljši predstavniki tega vina so stekleničeni po okoli petih letih zorjenja in ko jih natočimo v kozarec in približamo ustom, nam v nos priskakljajo značilne note mandljev, hrasta in včasih tudi vanilje.

Manzanilla

Manzanilla je bližnji sorodnik fina, vendar mora biti zorjen v obmorskem mestu Sanlúcar de Barrameda. Bližina oceana in vetrov poskrbita za nekoliko slan značaj takega šerija. Tudi kvasovke zaradi bližine morja delujejo nekoliko drugače in pojedo še več sladkorja, kar poskrbi za še lahkotnejše vino.

Amontillado

Tudi amontillado je podoben prvima dvema tipoma šerija, vendar s ključno in zelo pomembno razliko: amontillado namreč zori tudi potem, ko »flor« (plast kvasovk) že odmre in akcijo prevzame kisik. Ko šeri oksidira, zasijejo tudi bolj oreškaste značilnosti, uravnotežene s slano karamelo, ki je prav tako značilna za ta tip šerija.

Oloroso

Šeriji oloroso so zorjeni brez »flora«. V sistem solera jih pretočijo z nekoliko višjim odstotkom alkohola (ok. 15,5 % +), pri katerem flor nima več pogojev za nastanek. Gre za nekoliko slajše šerije s polnejšim telesom. Oloroso v prevodu pomeni dišeč, in to lahko potrdimo takoj, ko približamo kozarec šerija obrazu, saj hitro zaznamo suho sadje, usnje, tobak in les. Še vedno pri olorosu ne moremo govoriti o sladkem šeriju, ima pa zagotovo bolj zaokroženo telo in rahlo sladkost, ki nista tako značilna za zgornje vrste šerija.

S šerijem lahko popestrimo celo vrsto jedi …

Sladki šeriji

Ko govorimo o sladkih šerijih, običajno govorimo o šeriju pedro ximénez. Ključna razlika z olorosom nastane zaradi sorte grozdja, ki se uporablja za ta sladki tip šerija, saj v njegovem okusu ne kraljuje več palomino, temveč sorta pedro ximénez in v manjši meri tudi sorta moscatel. Ti sorti slovita po grozdju z visoko vsebnostjo sladkorja, za dodatno intenzivnost okusa pa grozdje po trgatvi posušijo na soncu. Sladkor je tako izjemno koncentriran, kar v kombinaciji z intenzivno oksidacijo in zgodnjo prekinitvijo fermentacije poskrbi za zelo sladko vino izjemno kompleksnih arom in okusa.

Za vsako priložnost

Prepričan sem, da noben šeri nikogar, ki ga izbere, ne pusti ravnodušnega. Gre za čudovito pijačo z neverjetnim razponom, kar ji omogoča primerek za vsako priložnost. Za optimalno izkušnjo seveda priporočam obisk Jereza in katere od vinskih kleti v tistem koncu, vendar pa bo zagotovo tudi kozarček izbranega šerija s pogledom na prekrasne slovenske griče poskrbel za prijetno uživanje v okusu z juga Španije.

Zanimivost

Andrej Colarič že več let skrbi za spoštovanje in uveljavljanje vrhunskih domačih in tujih pijač. Najprej se je uveljavil na področju piva, saj je soavtor slovenske knjige o pivu Pivo, pijača doživetja in prvi certificirani Cicerone v Sloveniji, kar je eden izmed mednarodno najbolj cenjenih nazivov v svetu piva. Ima tudi certifikat s področja vina in žganih pijač WSET 2. Svoje znanje deli na številnih dogodkih in delavnicah, ki jih lahko spremljate tudi na portalu www.tekoce-zadeve.si.

OZNAKE