Dober tek 7/8 2022

  • Morje na žaru
  • Smash burgerji
  • Surova riba
  • Poletne solate
  • Sladice brez peke
  • Poletna vina
NAROČI SE

Nekaj slastnega iz te številke

Tema meseca:

MORJE NA ŽARU

piše: Barbara Slivnik

Nas, morske zanesenjake, je treba na zadnji dan dopusta skoraj na silo zvleči s plaže. Tisti notranji žar, ki ga v nas zaneti bližina morja, bomo izkoristili za navdih pri pripravi morskih dobrot z žara, upoštevajoč sledeče trike in nasvete.

Korak za korakom:

Svinjske zarebrnice v slanici z omako romesko

Svinjske zarebrnice so danes bolj puste kot nekoč. Po zaslugi namakanja v slanici in peke na žaru na srednji temperaturi so kljub temu sočne, pa še veliko okusa pridobijo. Za še večji užitek poskrbi pikantna omaka iz pečene paprike, popraženih mandljev in česna.

Jaz sem se prijavil, ker sem vedel, da je kulinarika moj svet. Kuhati sem si želel že od majhnega. Za Masterchefa sem se odločil, da bi lahko pokazal svoj kuharski talent in da bi mi nekoliko hitreje uspelo priti na določeno raven v kulinariki.

Luka Novak,

zmagovalec MasterChefa

Druge vsebine

SLADICE BREZ PEKE

Prav nič trajnostno ni poleti pogosto prižigati pečico, nato pa stanovanje hladiti s klimo. Raje pripravimo osvežilne sladice brez peke, ki se najbolj priležejo ravno v vročih dneh.

BRESKVE

Njihov čudoviti vonj nas je povsem prevzel, zato smo jih skupaj z otroki pripravili kot predjed, sladico in pijačo za poletno vrtno zabavo.

Uvodnik

Prijetna gneča

piše: Urška Petelin

Junij je minil v znamenju gneče. Gneče na cesti, ker je ob prvih poletnih temperaturah pač treba k vodi, gneče v trgovinah, ker se razprodaje baje splačajo, in gneče v službi, ker je pred dopusti kar naenkrat dvakrat več dela (in ker ima revija, ki jo prebirate, povečan obseg). Gneča pa je bila tudi na koledarju. Junija se je zvrstilo toliko dogodkov, da jih tudi z najzmogljivejšo napravo za kloniranje ne bi zmogli vseh odkljukati. Odpirale so se nove restavracije, vrstili so se festivali, odprtja in pikniki. Ker sem v enem izmed ‘koronskih’ uvodnikov tarnala nad tem, kako zelo pogrešam dogodke, se moram zdaj ugrizniti v jezik – ne bom rekla, da jih je preveč. Dogodki so super! To, da je bil junij živahen, je znak revitalizacije gostinsko-turistične panoge.

Naš junij je odprla Brina, ljubljanski festival džina. V Celju smo obiskali nov Pavčnikov bistro Lalú, ob jezeru Jasna restavracijo v prenovljenem hotelu Milka. Bili smo v Idriji, kjer že potekajo priprave na avgustovski festival idrijskih žlikrofov, v Laškem na Guštfestu, v Ljubljani na dnevih Japonske, v Izoli na prazniku oljk, vina in rib, v Brdih na dnevih odprtih kleti in v Kranju na tekmovanju barmanov. Pa je bila mimo šele prva polovica junija! Drugi junijski ‘polčas’ ni bil nič prizanesljivejši: znova smo obiskali

Brda, ker je vinska klet Bjana proslavila odprtje nove vinske kleti, se dan pozneje že sprehajali po Ljubljanski vinski poti in nato še po Radovljici na Okusih Radol’ce. Naše junijsko popotovanje se je končalo s piknikom na dvorcu Zemono, kjer je združenje JRE medse sprejelo tri nove člane. Krasen junij je bil!

Zdaj se gneča na koledarjih umirja, začenja pa se še ena prijetna gneča – tista, ki diši po počitnicah. Včasih sovpada z manj prijetno gnečo na cesti in na plaži, pogosto tudi z gnečo v lokalih in restavracijah. In prav v slednjih baje primanjkuje natakarjev. O tem med gostinci krožijo različne razlage: od tega, da so med epidemijo natakarji odšli v druge poklice in spoznali, da je prijetneje biti ob koncih tedna doma, do tega, da je povprečnih natakarjev preveč, res dobrih (brezposelnih) pa ni. Pravijo tudi, da so dobri natakarji podcenjeni, slabi pa precenjeni in se je sistem zrušil sam vase. Pred nami je dolgo in vroče počitniško poletje, kadra pa v gostinstvu in turizmu na splošno primanjkuje. Bodimo strpni drug do drugega tudi v gneči in natakarju prizanesimo, če včasih ni vse tako, kot smo si zamislili. Dobremu pa z nasmehom in napitnino sporočimo, da dela dobro. Čim več takih potrebujemo. Uživajte v poletju!

Kuharski nasvet

Nasveti za pripravo najboljših smash burgerjev: omaka 3, 2, 1

Da si bomo zapomnili, kako pripravimo odlično omako za burgerje, samo pomislimo na številke 3, 2, 1. To pomeni 3 dele majoneze, 2 dela kečapa in en 1 del gorčice. Potem pa lahko dodamo še kaj po želji, na primer nasekljano kislo kumarico in zrnasti suhi česen. Še več nasvetov pa najdete v reviji!

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: MORJE NA ŽARU

  • Pečene sardele po portugalsko
  • Pikantni lignji z japonsko omako za žar
  • Marinirana hobotnica na žaru
  • Škampi s papriko na žaru in aïoli
  • Klapavice na žaru

POLETJE V KUHINJI

  • Bučkin džem z ingverjem
  • Pečene fige z amarettom
  • Melonov gaspačo
  • Solata s piščancem in aromatičnim zelenim prelivom
  • Medeni sezamov piščanec z brokolijem
  • Zapečen ratatouille s parmezanom
  • Nadevane paprike

NAUČIMO SE

  • Smash burgerji

SLADICE BREZ PEKE

  • Limonova skutna torta
  • Sladoledna terina z malinami in temno čokolado
  • Kupa s španskimi vetrci, kosmuljami in bezgovim sirupome z malinovim prelivom

NA ŽARU

  • Peka na žerjavici
  • Koruza, pečena na žerjavici, s koprovim maslom
  • Svinjske zarebrnice v slanici z omako romesko

POLETNE SOLATE

  • Hrustljava solata z limonovim prelivom
  • Solata iz paradižnika, lubenice in sira feta z metinim prelivom
  • Solata iz popečenega stročjega fižola z gorčičnim prelivom

SUROVA RIBA? ZAKAJ PA NE!

  • Brancinov tatar z emulzijo iz oljčnega olja, citrusov in medu
  • Tiradito (tunov sašimi po perujsko)
  • Postrvji ceviche z redkvicami

V KUHINJI Z OTROKI

  • Poletni krožnik z breskvami, pršutom, parmezanom in rukolo
  • Breskovi kvadrati z mandlji
  • Breskov ledeni čaj

HITRO IN PREPROSTO

  • Vaniljev sladoled z banano in soljenim karamelom
  • Vaniljev sladoled s kavo in kavnim likerjem
  • Vaniljev sladoled z začinjenimi oreški in karamelnimi bomboni
  • Vaniljev sladoled z vročo čokolado in jagodičjem
  • Ledeni cikorijev koktajl

DOBRO JE VEDETI: 22 majhnih trikov velikih mojstrov

POGLED V KOZAREC: Poletje v kozarcu

ŠOLA OKUSOV: Chef ne more brez natakarja

GASTRONOMSKA DEDIŠČINA SLOVENIJE: Kaj imajo skupnega idrijski žlikrofi in Napoleon?

KULINARIČNI POTEP: Idrija vabi

KULINARIČNE NOVICE: Zakuhano

KULINARIČNE NOVICE: Črno-beli piknik JRE

RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE: Potovanja v sožitju z naravo

PIKA NA I: Luka Novak, zmagovalec MasterChefa