Dober tek 5 2022

  • Za vsakogar nekaj
  • Perutničke za žaru
  • Modrosti poširanja
  • Na kratko o bobu
  • Piknik z otroki
  • Nostalgične sladice
  • Hiša Linhart
NAROČI SE

Nekaj slastnega iz te številke

Tema meseca:

Modrosti poširanja

piše: Barbara Slivnik

Mirno sobotno jutro, topla postelja, namesto budilke pa razigrane ptice v pomladnem zelenju. Iz kuhinje pridiši po kavi, na pogrinjku čaka krožnik z maslenim kruhkom in poširanim jajčnim oblačkom. Nežen dregljaj z vilicami iz oblačka izmami tekoči rumenjak v barvi sonca. Prvi grižljaj je popoln. Dan, ki sledi, je popoln.

Korak za korakom:

Ledena rulada

Puhast klasični biskvit, kremast vaniljev sladoled in zapeljivo sladek jagodni džem so izvrstna kombinacija za posladek po nedeljskem kosilu. Ledene rulade se bomo lotili brez bližnjic in jo naredili sami od prvega do zadnjega koraka.

Nasvet je preprost – vsak ljubitelj vin in kulinarike mora rad raziskovati in nič ni narobe, če kdaj zgreši. Tudi sommelierji zgrešimo, in to precej pogosto.

Matej Lavrenčič,

vinski in kulinarični navdušenec

Druge vsebine

JAGODE V SLANI DRUŽBI

Vajeni smo jih v sladicah, tu pa so pripravljene v nepričakovanih, a prijetnih in osvežilnih kombinacijah.

NA ŽARU

Nekoč so bile perutničke najmanj cenjen del piščanca, v zadnjem času pa so doživele preporod in postale priljubljena hrustljava poslastica.

Uvodnik

Sejem bil je živ

piše: Darko Petelin

Rad imam vino. Rad imam dobro vino, z veseljem se posvetim kozarcu ali dvema, tudi sam. Daje mi navdih, me sprošča in razveseljuje. Že vse odraslo življenje je vino moj spremljevalec in ves ta čas ga znova in znova spoznavam. Spremljam, kako se vina in njihovi stili spreminjajo, kako se spreminjata moj okus in vedenje in ves ta čas vem, da se vsega o vinu ne bom nikoli naučil. Srečal sem kar veliko strokovnjakov, sommelierjev in tistih, ki se imajo za poznavalce vin, a sem bil največkrat razočaran nad njihovim pristopom do vina. Številni so se ga lotevali kot inženirji kemije, ga analizirali in komentirali njegovo kemično strukturo, drugi, načitani, so svoje znanje brez pravega občutka za vino stresali vsem, ki so jih morali poslušati, in tretji so vino razumeli kot pozo, modo in ‘kupovali’ komercialne zgodbe vinarjev.

A del vinskega sveta je tudi vse to in hkrati nič od tega, kakor za koga. Nimam se za poznavalca, moje mnenje je subjektivno – saj objektivno tako ali tako ne more biti – zato nikogar ne poučujem o vinu. Sam vina delim zgolj po osebni lestvici od slabega do dobrega. Kako doživljamo vino, je odvisno od številnih dejavnikov; od tega, iz katere regije prihajamo, do tega, s katerimi vini smo se najprej srečali, predvsem pa od števila različnih vin, ki smo jih okusili, ter seveda kako temeljito smo se jim posvetili, koliko smo poslušali druge izkušenejše pivce, vinarje, poznavalce.

Torej, koliko nas je vino resnično zanimalo. Vino ni poza, ni zgolj teorija in vsekakor ni popita količina. Vino je predanost, pozornost, raziskovanje, razmišljanje, poslušanje in branje.

Po dveh letih brez resnejših vinskih dogodkov sem aprila obiskal Slovenski festival vin v Ljubljani. Ne le da je to eden največjih vinskih dogodkov pri nas, to je bil tudi izjemen dogodek zame. Predstavili so se številni vinarji z veliko res dobrih vin. Imel sem srečo, da sem lahko poskusil odlična vina. Desetletje razvoja, pionirsko delo številnih vinarjev, pričakovanja (in kupna moč) vedno bolj zahtevnih pivcev je botrovalo, da je ponudba slovenskih vin res vrhunska.

Občinstvo na vinskem sejmu je bila drugačno kot pred leti. Obiskovalci so bili predvsem mlajši, prišli so spoznavat vino in ne zbirat maligane, pozorno so poslušali vinarje, okušali, spraševali in se učili.

Polurno potovanje domov je minilo prehitro. Prijeten jazz, ki je donel iz zvočnikov, prijeten pookus po res odličnih vinih in obnavljanje številnih pogovorov s prijatelji in znanci vinarji ter obiskovalci. Lep večer, sprostitev in spomin.

Na zdravje!

Kuharski nasvet

O testu za sirovo pito

Testo za sirovo pito lahko popestrimo tudi z drugo vrsto sira, kot je parmezan, ali pa dodamo zelišča ali začimbe, na primer drobno sesekljan rožmarin, timijan, semena črne kumine.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: MODROSTI POŠIRANJA

  • Poširana jajca
  • Palačinke z jajci benedikt
  • Šparglji, por in grah, poširani v maslu
  • Riba, poširana v rdečem vinu, s slanino in gobami
  • Poširan spomladanski piščanec iz enega lonca
  • Rumove babe s poširanim ananasom in vaniljevo smetano
  • Pena iz bele čokolade z rabarbaro, poširano v vinu
  • Rabarbarin koktajl

MAJ V KUHINJI

  • Češnjev drobljenec z mandlji
  • Čajne pogačice z borovnicami, limono in kislo smetano
  • Piščančja juha z zelišči in fižolom
  • Grška solata
  • Sirova pita s spomladansko zelenjavo
  • Jagnječje zarebrnice in fižolova solata s pestom
  • Pražen riž s svinjino
  • Goveji ragu z balzamičnim kisom in zelenjavni pire
  • Slasten hitri burek

HITRO IN PREPROSTO

  • Rib eye steaka in popečen krompir z grahom

GRIŽLJAJ NOSTALGIJE

  • Torta za rojstni dan
  • Indijančki iz rdeče pese

NAUČIMO SE

  • Ledena rulada

JAGODE V SLANI DRUŽBI

  • Pita z jagodami, feto in timijanom
  • Solata iz jagod, paradižnika in vodne kreše z medenim prelivom z rožnatim poprom
  • Obloženi kruhki z jagodami in balzamično redukcijo

NA KRATKO: TO JE BOB

  • Kruhova solata (panzanella) z bobom, meto in burato
  • Bobovi ocvrtki s stepenim zeliščnim kozjim sirom in zdrobljeno slanino
  • Zelena rižota z bobom

V KUHINJI Z OTROKI

  • Bageta s spomladanskim nadevom
  • Nabodala s sirom in chorizom ali pršutom
  • Mlečni napitki s sadjem

TRAJNOSTNA KUHINJA: KAKO PORABITI RIŽ?

  • Riževa solata s kozicami
  • Riževi polpeti
  • Riževa omleta
  • Ocvrte riževe kroglice
  • Narastek z rižem

NA ŽARU

  • 4 trajnostne ideje za obed na prostem
  • Perutničke na žaru
  • Piščančje perutničke z javorovim sirupom
  • Medena gorčična omaka
  • Omaka iz Buffala

GASTRONOMSKA DEDIŠČINA SLOVENIJE: Mali kruhki, medeno pecivo z veliko imeni

NA OBISKU: Spoznajte Hišo Linhart

POGLED V KOZAREC: Naravna vina: mladostna drznost

KULINARIČNI POTEP: Pozdravi s severa Nemčije

  • Sled na Bismarckov način

ŠOLA OKUSOV: V 15. restavraciji sveta

KULINARIČNE NOVICE

PIKA NA I: Matej Lavrenčič