Dober tek 3 2022

  • Pomladne jedi
  • Tun
  • Divje jedi
  • Zelenjavni prigrizki
  • Nedeljsko kosilo
  • Pomladne sladice
NAROČI SE

Tema meseca:

Tun

piše: Darko Petelin

Po imenu je to verjetno najbolj poznana riba pri nas in po svetu. Veliko slišimo in beremo o njem, srečujemo ga v številnih receptih, večkrat na leto nas obvestijo o doseženih rekordnih cenah, visokih več sto tisoč evrov, ki jih dosegajo na dražbah na Japonskem.

Korak za korakom:

Sladice in cvetlice

Marec je mesec žena, mater, pomladi, prebujene narave, ptičkov, ki se ženijo, pa še bi lahko naštevali. Same lepe priložnosti za fine posladke s cvetjem so torej pred nami.

Terensko delo etnologov nemalokrat preseneti s pravimi gurmanskimi užitki – zjutraj za zajtrk dobiš repo, žgance in ocvirke, za kosilo odlične bovške krafe, za malico pa savinjski želodec. Všeč mi je raznolikost jedi v času pustnih obhodov od hiše do hiše v vaseh po vsej Sloveniji. Najboljše so seveda tiste domače, ko gospodinje pripravijo jed po čisto svojem receptu.

Anja Jerin in Adela Pukl

muzejski svetovalki v Slovenskem etnografskem muzeju

Druge vsebine

DIVJE JEDI

Če na vrtu ali sprehodu naletite na užiten 'plevel', ga naberite, pripravite in pojejte. Ne veste, kako? Tu sta dva fina in zelo preprosta recepta.

Domače testenine

Domače je pač drugače. Seveda to velja tudi za domače testenine vseh velikosti in oblik, ki nas, kadar so ustrezno pripravljene, navdajo s prav posebnim ponosom.

Uvodnik

27 let, pa še vedno enaka vprašanja

piše: Darko Petelin

S to številko zaključujemo že 27 let izhajanja, več kot 300 izdanih številk revije in kakšnih 25 tisoč strani receptov, člankov in reportaž. Obsežno delo, veliko let, a še vedno se pred izidom vsake številke sprašujemo, kaj si naši bralci res želijo, kaj dati na naslovnico, da bo pritegnilo k nakupu tudi tiste, ki nas ne berejo redno.

Veliko se je spremenilo v naših prehranjevalnih navadah. Od včasih prevladujoče dunajske kuhinje, elitne francoske in nekaj klasične domače kuhinje so se v tem času v cunamijih pripodile italijanska kuhinja s picami in testeninami, eksotične kuhinje z vsega sveta, slovenska kuhinja in nova slovenska kuhinja, burgerji in steaki ter fuzija vseh kuhinj. Izbira je pestra in na voljo na vsakem vogalu. Že res, da radi raziskujemo okuse in poskušamo jedi z vplivi z različnih koncev sveta, a katero jed si bodo generacije zapomnile kot tisto, ki jih spominja na dom, na tistih prvih 20, 25 let življenja doma? Za starejše je izbira klasična in preprosta in ni mi treba naštevati jedi in okusov, ki nas opredeljujejo vse življenje.

Mislim, da gre danes za kaotično ponudbo okusov, ki bi jih lahko stregli edino v restavracijah Babilonskega stolpa, zdaj pa so nam

vse jedi in vsi okusi sveta na voljo nekaj ulic stran.

Resda v neizvirni obliki, a približke smo voljno pripravljeni sprejemati in v njih uživati. Ko sem se pred nekaj leti vrnil s potovanja po Franciji, sem že po tradiciji imel v prtljagi poleg drugih francoskih specialitet tudi nekaj sirov, med katerimi je bil tudi camembert iz majhne sirarne. Doma pa sem imel lepo dozorjen camembert, ki sem ga kupil pri nas. Primerjava obeh je pokazala na veliko razliko med originalnimi okusi in tistimi, ki so nam na voljo na trgovskih policah, in tukaj kupljeni camembert je doživel žalostno usodo. Tako ni zgolj pri sirih, tako je pri pršutih, salamah, vseh vrstah mesa, ribah, tudi začimbah … Zakoni trga so povzročili, da smo soočeni s tisočerimi ponaredbami osnovnih okusov, ki jih sprejemamo kot originale. Vsi so korektni, z vsemi certifi kati, a za okus ne izdajajo certifi katov. Ko sem gostinca, ki slovi po odličnih ‘pohanih’ piščancih, povprašal, ali uporablja domače piščance, mi je odgovoril: »Kje neki, sem poskusil, pa so gostom preveč smrdeli po piščancih.«

Kljub temu menim, da je včasih treba poskusiti originale, da izostrimo naše okuse in uredimo predalčke naših okusov.

Kuharski nasvet

O limonah

Limone so zelo priročne, kadar želimo pripraviti sladico v zadnjem trenutku. Če limonov sok zmešamo z malce sladkorja, koruznega škroba in vrelo vodo, dobimo 'ponarejeno' limonovo kremo, ki spremeni preprost biskvit v slastno sladico. Če želimo limonovo kremo uporabiti samostojno, jo kuhamo 3 do 5 minut, odvisno od želene gostote.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: TUN

  • Tunov konfit
  • Tunova pašteta
  • Tunov tatarec z avokadom
  • Tunina na paradižnikovi solati z olivami
  • Tataki popečene tunine
  • Popečena tunina s prelivom ponzu in riževimi rezanci s koriandrom
  • Tunovi steaki s chermoulo
  • Maroški tunov kebab z zeliščno-limonovimi žiti
  • Takosi z marinirano tunino

PRAZNUJMO SKUPAJ

SLADICI

  • Čokoladni kozarčki v 5 minutah
  • Jedilno piškotno testo

JUHA IN SOLATI

  • Koruzna juha s čilijem
  • Pirina solata z jabolkom, hrustljavimi oreški in semeni
  • Nasekljana solata

GLAVNE JEDI

  • Korenčkov pilav s koriandrovim pestom
  • Krompirjeve pogačice
  • Steak s česnovim maslom in pikantnim krompirčkom
  • Solata Golica
  • Polpeti z avokadom

DIVJE JEDI

  • Zelena juhca (ena od mnogih)
  • Gužvara (preprost burek)

ČAROBNI SVET FERMENTIRANE HRANE

  • Fermentirani čemaž

NOVE ZAMISLI ZA ZELENJAVNE PRIGRIZKE

  • Čebula, ocvrta kot cvet
  • Humus s pečeno papriko in orehi ter svežo zelenjavo
  • Zelenjavni čips s karijevo soljo
  • Žepki s sirom, slanino in šparglji

GOSPA LIMONA

  • Piščančja juha z limono
  • Zapečeni ravioli s špinačo in kremastim limonovim prelivom
  • Narastek z limonovim prelivom

NEDELJSKO KOSILO

  • Goveje prsi z glazuro iz viskija in medu ter pirejem s kislo smetano in drobnjakom

SLADICE IN CVETLICE

  • Pomarančno-mandljevi kolački
  • Šopek iz kolačkov
  • Torta s kosmuljevo marmelado, muškatom in maskarponejem
  • Mini limonove pite brez peke

NAUČIMO SE: DOMAČE TESTENINE

  • Testenine iz jajčnega testa
  • Testo za testenine durum
  • Omaka s skrito zelenjavo
  • Smetanova omaka s šparglji

HITRO IN PREPROSTO

  • Ragu s pečenicami in gobami

V KUHINJI Z OTROKI

  • Hitre mini pice

PREIZKUSILI SMO: PAMETNI CVRTNIK NA VROČI ZRAK

TRAJNOSTNA KUHINJA: Za lepšo prehransko prihodnost

GASTRONOMSKA DEDIŠČINA SLOVENIJE: Se še spomnite okusa tepke ali kloce? Okusite ga lahko bovških krafih

POGLED V KOZAREC: Kave bi!

ŠOLA OKUSOV: Smučanje z okusom (2. del): Avstrija

KULINARIČNI POTEP: Vrača se Odprta kuhna

KULINARIČNE NOVICE

KUHALNIK: Anja Jerin in Adela Pukl, muzejski svetovalki v Slovenskem etnografskem muzeju