Dober tek 10 2022

  • Bučna zabava
  • Vesele skledice juhe
  • Sladka veganska jesen
  • Noč čarovnic
  • Porto
NAROČI SE

Tema meseca:

Buče za brihtne buče

piše: Barbara Slivnik

Če ste brihtna buča, boste na svoje jedilnike bržčas umestili fine buče. Oranžne, rdeče, rumene, zelene in rjave, črtaste pa okrogle, ovalne, vijugaste in takšne z lastnimi klobuki, vseh oblik, mesnatosti in okusov. Le trdobučneži bi oporekali tej pisani izbiri za popestritev jesenskih krožnikov.

Korak za korakom:

Kipnik z govedino in pivom

Kipnik je že na prvi pogled posebna jed, ki navduši in očara vse ljubitelje jesenskih okusov. Ta je pripravljen iz testa z govejim lojem, nadev pa je začinjen s pivom, ki čudovito zaokroži kombinacijo mesa in gob. Drži sicer, da zahteva nekaj časa in spretnosti, a verjamemo, da z receptom po korakih izziv ne bo prevelik.

Priprava dobrega kruha je poseben proces, ki zahteva veliko tehničnega znanja, visoka pa je tudi raven odgovornosti. Kruh ni kot kakšna omaka, ki jo lahko pripraviš tik pred postrežbo ali pa se je, če ti ne uspe, hitro lotiš od začetka.

Nataša Ðurić,

predstavnica moderne peke kruha

Druge vsebine

VESELE SKLEDICE JUHE

Sezona juh je tu. A to niso navadne juhe. To so nadgrajene juhe, ki so zaradi okusnih dodatkov lahko kar lahek samostojni obrok.

SLADKA VEGANSKA JESEN

Veganske jedi niso le za vegane. Privoščimo si jih lahko vsi, ki si kdaj zaželimo odmik od klasike in popestritev običajnega jedilnika, pa tudi vsi tisti, ki ne smejo uživati jajc in mlečnih izdelkov.

Uvodnik

Lestvice

piše: Urška Petelin

Na prehranskem področju je bil september mesec lestvic in primerjav: prvi teden smo navdušeno primerjali najboljše restavracije in njihove zvezdice, potem smo manj navdušeno primerjali cene šolskih malic in kosil ter mesec neslavno zaključili s primerjavo najnižjih cen osnovnih živil v slovenski košarici. Ko vsa ta primerjanja zajameš v le eni povedi, pride na misel le ena beseda: absurd. Če v istem mesecu hvalimo prestižne restavracije z Michelinovo zvezdico in ugotavljamo, v kateri trgovini je cena mesa najnižja, potem je jasno, v kako zelo razslojeni družbi živimo.

Prav cena mesa me je pri slovenski košarici (za katero se vse bolj zdi, da ima nekaj lukenj in komaj še drži svojo vsebino) najbolj zbodla. Že sicer naj bi meso jedli redkeje, vsakodnevno ga lahko nadomeščamo s številnimi stročnicami, ki so cenovno dostopnejše. Ko si vseeno privoščimo meso, pa naj vsaj ne bo tisto najcenejše iz množične vzreje. Tako meso je ekološko in etično sporno, k nam večinoma uvoženo iz držav z nizko stopnjo nadzora in še nižjo stopnjo skrbi za živali (primerno delo z živalmi se odraža tudi pri kakovosti mesa).

Nacionalni portal Naša super hrana, na katerem je dostopna slovenska košarica, je sicer že leta namenjen prav promociji lokalno pridelane hrane.

Ob cenah v slovenski košarici bi se spotoma lahko vprašali še o višini trgovskih marž in razmerjih moči med trgovci in proizvajalci. Pa o ceni, s katero proizvajalci stiskajo svoje dobavitelje in delavce. Prav slednji so pogosto žal tisti, ki jim bo lestvica razvpite košarice med nakupovanjem prišla prav.

Tik pred koncem meseca je prišla novica, ki absurd iz prvega odstavka še poveličuje: Evropska unija zavrže več hrane, kot je uvozi. Zavržemo kar 15 milijonov ton hrane več, kot je uvozimo. Poročilo neprofi tne organizacije Feedback EU ugotavlja, da bi infl acijo cen hrane lahko zmanjšali že samo z omejevanjem količine zavržene hrane. A evropsko kolesje se vrti počasi, koši za odpadke pa se polnijo vse hitreje. Medtem si nekateri v Sloveniji ne morejo privoščiti niti enega toplega obroka na dan. Naj oktober ne bo mesec lestvic, naj bo mesec solidarnosti. Kdor ima, naj vsaj malo da. Če drugega ne, vsaj košarico – jabolk ali nabranega kostanja.

Kuharski nasvet

O pireju

Pire je imenitna priloga, ki se poda k marsikateri jedi. Ni pa nujno, da je vedno krompirjev. Lahko je pripravljen iz drugih vrst zelenjave ali pa ga popestrimo z nekaj dodatki, ki ga bodo povzdignili v novo jed. V reviji najdete recepte za pire iz zelene z ohrovtom in slanino, pire iz sladkega krompirja s pasto iz čilijev chipotle in krompirjev pire s pinjencem in zelišči.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: Buče za brihtne buče

  • Bučna bela kava
  • Picete z masleno bučo in panceto
  • Testenine s kremasto bučno omako
  • Burek s pečeno bučo, feto in blitvo
  • Majhne buče z jajčnim nadevom s papriko, suho salamo in sirom
  • Klobasne kroglice in buča iz pečice
  • Zapečena buča z gorčico in grojerjem
  • Sladka bučna pita
  • Sladko krhko testo
  • Namaz iz bučnic
  • Bučni namaz s skuto in pistacijami

OKTOBER V KUHINJI

  • Marmorni kolač s kavnim oblivom
  • Mariniran tofu z rezanci udon, papriko in listnato zelenjavo
  • Puran v solati z grozdjem in orehi
  • Sladki krompir, nadevan s skušo in koprovim jogurtom
  • Piščanec s testeninskim rižkom in limono
  • Fin pražen krompir z zeljem in kostanjem
  • Svinjske zarebrnice s fižolom in repnimi cimami

VESELE SKLEDICE JUHE

  • Juha iz pečenega paradižnika in rdeče paprike (s kruhovimi kockami s sirom)
  • Grahova juha (s poširanim jajcem in drobnjakovim oljem)
  • Fižolova juha (s čilijem in hrustljavo tortiljo)
  • Bučna juha (z začinjenimi semeni in feto)
  • Kremna juha z gozdnimi gobami (s krutoni in gremolato)

NAUČIMO SE

  • Kipnik z govedino in pivom

TRI NOVE ZAMISLI ZA PRILOGE

  • Pire iz zelene z ohrovtom in slanino
  • Pire iz sladkega krompirja s pasto iz čilijev chipotle
  • Krompirjev pire s pinjencem in zelišči

V KUHINJI Z OTROKI: NOČ ČAROVNIC

  • Pošastni mini burgerji
  • Grozljivo sadje
  • Srhljiva sirova torta s penastimi bomboni
  • Strašljivi čokoladni piškoti

HITRO IN PREPROSTO

  • Omleta z gobami in sirom

SLADKA VEGANSKA JESEN

  • Jabolčni polžki z orehi
  • Hruškov kolač
  • Presni lešnikovi rjavčki

TRAJNOSTNA KUHINJA: Dobrote iz odpadkov

  • Domača granola iz uporabljenega sladu

PRIPRAVIMO SAMI

  • Domača kozja skuta
  • Bruskete s kozjo skuto

AKTUALNO: Za vzrejo brez antibiotikov

KULINARIČNI POTEP: Na potepu po Pomurju

POGLED V KOZAREC: Porto

ŠOLA OKUSOV: Kaj je tradicija? Napredek!

KULINARIČNE NOVICE: Nove zvezdice na kulinaričnem nebu

RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE: Ekološko in zdravo za človeka in naravo

PIKA NA I: Nataša Đurić