Nataša Đurić: Kruh z drožmi

  • Uvod v peko z drožmi
  • Postopki priprave droži in testa ter vseh faz peke
  • Odgovori na zagate pri peki z drožmi
  • Recepti za kruhe in druge jedi z drožmi

Trda vezava, 296 strani

Cena: 29,70 €

RAZPRODANO!

 

 

 

 

 

 

 

NAKUP

Popoln priročnik za peko s kislim testom z recepti za kruhe ter slano in sladko pecivo

Ste vedeli, da lahko spečemo kruh tudi brez kvasa? Seveda, kruh lahko zamesimo tudi samo iz moke, vode in soli! Če namreč mešanico vode in moke pustimo nekaj časa, se v njej zgodi vse živo. Dobesedno. Na delu so namreč mlečnokislinske bakterije in naravno prisotne kvasovke, ki povzročijo, da testo zraste. In to mešanico moke in vode imenujemo droži ali kislo testo.
Tako so kruh pekli naši predniki, preden je na police prišel industrijski kvas, in danes je taka peka kruha spet izjemno priljubljena. Ne le zato, ker je kruh čudovito mehak s hrustljavo skorjico, ampak je tudi laže prebavljiv, polnejšega okusa in obstojnejši. In iz drožnega testa lahko spečemo vse, kar naredimo iz kvašenega: kruhe in pice, krofe, pogače in kolače, pletenice in buhtlje … Droži lahko dodamo celo v testo za palačinke!
V knjigi Kruh z drožmi, ki je najpopolnejši slovenski priročnik za peko z drožmi, nas avtorica Nataša Đurić z natančnimi opisi in razlagami zanesljivo vodi skozi skrivnostni svet peke z drožmi: od tega, kako vzgojimo zdrave droži, kako jih hranimo in skrbimo zanje, da so vedno pri roki za svež dišeč hlebec, do vseh podrobnosti peke.
Ko imamo žive in zdrave droži, pa se lotimo dela in spečemo slastne kruhe in pogače. V knjigi vas med drugim čakajo osnovni beli hlebec za vse okuse, rustikalni rženi hlebec z mlečnim kefirjem, kruh s polento, kot sonce rumen kurkumin kruh, čisto ajdov kruh (brez glutena), najboljša domača pica, navihane zvitorepke … pa tudi veliko sladkega, na primer praznični sadni kruh, (ne samo pustni) krofi, dišeči polžki s kardamomom in cimetom, čokoladna pletenica … in še veliko drugih krušnih dobrot.
Sprejmete izziv?

Korak za korakom

V knjigi boste našli natančno opisane postopke priprave droži, testa in vseh faz peke s fotografijami korak za korakom.

»Peka z drožmi je več kot le način priprave žit, s katerim ta postanejo laže prebavljiva za naše telo. Je dragocena veščina, umetnost, izhodišče za odkrivanje lastne ustvarjalnosti, prispevek h kulinarični dediščini in ohranjanju tradicije, pa tudi preprost način povezovanja z naravo.«

Nataša Đurić

O avtorici

Mojstrica peke z drožmi

piše: povzeto iz knjige

Nataša Đurić je po poklicu geodetinja in raziskovalka, nekoč zaposlena v Centru odličnosti Vesolje-SI in sodelavka ZRC SAZU, zdaj pa v Hiši Franko, kjer skrbi, da je v eni najboljših slovenskih restavracij vedno na mizi najboljši kruh! Leta 2011 je začela raziskovati skrivnostni svet bakterij in kvasovk, ki moko in vodo spremenijo v kruh. Je avtorica in fotografinja prvega slovenskega bloga o peki z drožmi (Zapečenega kruha se največ pojé), ki je bil leta 2014 razglašen za najboljši slovenski kulinarični blog, in mednarodno nagrajenega bloga o peki z drožmi My Daily Sourdough Bread.

Njeno delo je predstavljeno tudi v knjigi Beyond the Plate, ki jo je izdala priznana ameriška založba Prestel in predstavlja 30 najboljših kulinaričnih blogov, Natašine recepte in članke pa objavljajo mnogi priznani tuji in domači kulinarični portali in revije. Nataša Đurić, ki je o peki z drožmi predavala tudi na konferenci TEDxYouth Kranj, svoje znanje deli na priljubljenih delavnicah doma in v tujini, zdaj pa ga je skupaj s številnimi domiselnimi recepti zbrala še v knjigi.

Kazalo vsebine

Predgovor

  • Kuhanje kot način življenja (Andrej Pleterski)

Zapečenega kruha se največ poje

Moka, voda ter vse divje in magično, kar se zgodi med njima

Prednosti naravno vzhajanega kruha z drožmi

Izrazoslovje in peka z drožmi v slovenskem prostoru

Droži

  • Vrste in načini priprave droži
  • Priprava droži
  • Droži iz ržene moke
  • Droži iz bele in polnozrnate pšenične moke
  • Droži iz sadne kvasne vode
  • Rastni cikel aktivnih droži
  • Vzdrževanje in hranjenje droži
  • Najpogostejši izzivi pri pripravi in vzdrževanju droži

Orodjarnica

Koraki peke

  • Vzroki za najpogostejše spodrsljaje pri peki z drožmi
  • Kako umestimo peko z drožmi v vsakdanje življenje
  • Žita in moke

Raznolikost žit kot kulturna in naravna dediščina

Sicilija, dežela sonca in kraljica žit

Ključni nasveti za uspešno, sproščeno in ustvarjalno peko z drožmi

Kruhi

  • Osnovni beli hlebec
  • Preprosta štruca v modelčku
  • Rženi kruh s semeni
  • Ajdov kruh z orehi
  • Rustikalen rženi hlebec z mlečnim kefirjem
  • Pirin hlebček
  • Kruh iz pirine moke in moke enozrnice
  • Kruh z ovseno kašo
  • Kruh s polento
  • Koruzni kruh
  • Kurkumin sončni kruh z makom z drožmi iz sadne kvasne vode
  • Pogača s češnjevim paradižnikom
  • Ajdova pogača z orehi in morsko soljo
  • Fougasse z olivami
  • Pica
  • Različica: kruhki pita
  • Male čebulne čabate
  • Bombetke za burgerje
  • Buhtlji z bučnim pirejem
  • Zvitorepke
  • Grisini
  • Krekerji
  • Brezglutenska peka z drožmi
  • Čisto ajdov kruh z drožmi iz sadne kvasne vode (brez glutena)

Mlin pod Gorjanci

Sladki kruhi

  • Praznični sadni kruh
  • Polž z rozinami
  • Polžki s kardamomom in cimetom
  • Krofi
  • Sladki buhtlji z marmelado z drožmi iz sadne kvasne vode
  • Sladki kruhki z rozinami in začimbami
  • Čokoladna pletenica
  • Pirina polnozrnata pogača z jabolki

Vsakdanji recepti z drožmi in kruhom ter namazi

  • Sladke palačinke
  • Kruhov narastek s špinačo in gobami
  • Sladek kruhov narastek s sadjem
  • Domače maslo
  • Humus
  • Domača majoneza brez jajc
  • Namaz iz bučnih semen

Vrtovi Siloa v Bretanji

Zahvale

Abecedno kazalo