Dober tek 4 2019

  • Tema meseca: Jajca
  • Iz morja: Losos
  • Šunka ali gnjat?
  • Velikonočne potice
NAROČI SE

Tema meseca:

Imate dovolj jajc?

piše: Eva Lunc

Pred veliko nočjo razmišljamo zlasti o jajcih, ki jih bomo za veliko noč spremenili v pirhe, a tokrat se spomnimo, da je skromno kokošje jajce tudi idealno živilo in del uravnotežene prehrane.

Korak za korakom:

Kolač s skritimi cvetličnimi čebulicami

Kolač je navdihnila pomlad in spomladanska opravila na vrtu. V kuhinji bomo namreč ustvarili cvetlični lonček, v katerega bomo v čokoladno prst posadili mandljeve »čebulice« z listnatim testom in marcipanom, ki sicer ne bodo zrasle v cvetlice, bo pa vse skupaj čudovit kulinarični projekt in posladek!

Jedci so presenečeni, ko ugotovijo, da si včasih naložijo na svoje običajne krožnike kar »za 3 želodce« (v nedavnih raziskavah sem zasledila, da so se v zadnjih 40 letih povprečni obroki povečali kar za 70 odstotkov).

Nina Malovrh

ustvarjalka sklede Om nom

Druge vsebine

Velikonočne potice

Spekli smo tri potice, ki se najbolj priležejo za veliko noč: makovo, pehtranovo in ajdovo.

Losos spomladi

Losos je vedno na voljo, lepo spomladansko rožnat je in tako po barvi kot po okusu se mu zelo priležejo spomladanski zeleni dodatki: čemaž, kreša, beluši, grah in bob …

Uvodnik

H20

piše: Darko Petelin

Voda, kakor jo navaja formula v naslovu, je brez barve, okusa in vonja, najbližji sta ji deževnica in seveda destilirana voda. Vendar je voda iz pipe drugačna, ima okus, ki ga pridobi, ko pronica skozi zemljo, skale, in taka, z okusom, priteče iz izvira, kjer jo ujamejo v sistem vodovoda. Je živa. Njeno čistost in neoporečnost stalno nadzorujejo, osnovni okus pa ostane, če zanemarimo klor, ki ga včasih dodajo vodi, a ta hitro izhlapi.

Zelo radi pišemo o različnih terroirjih/rastiščih pri vinih, se pogovarjamo o lapornati, peščeni in drugih podlagah, ki dajo vinu okus. Nisem pa še zasledil resnejšega pogovora o različnih okusih vode, ki nastanejo zaradi raznovrstnih kamnin, po katerih pronica do izvira.

Sprašujem se, zakaj ne bi tudi pri nas v restavracijah ponudili karafe lokalne vode, to je lahko voda iz vodovoda ali celo bližnjega izvira. Tej lahko gostinci dodajo zgodbo in tako tudi z vodo obogatijo svojo ponudbo. Takšna voda je lokalna, okusna, tradicionalna in ekološko vzdržna. Šele na zahtevo gosta pa bi mu ponudili njegovo najljubšo ustekleničeno vodo, kot to počnejo v Franciji in drugod po svetu.

Voda je pijača, ki najbolj odžeja, je brez kalorij in pri nas (za zdaj) še na voljo v neomejenih količinah. Pred leti je postalo modno, da smo tako kot na Zahodu začeli ugotavljati, da naj bi bila voda iz pipe nezdrava, oporečna, da jo je treba nadomestiti z vodo iz plastenk, ki je nadzorovano neoporečna, lahko jo pijemo iz večjih in manjših plastenk in jo hranimo

v hladilniku, da je vedno osvežujoče hladna. Morda so trditve o oporečnosti vode v posameznih vodovodnih sistemih veljale pred leti. Nadzor je bil slabši, na posameznih, predvsem kraških območjih, so bili izviri zaradi kmetijstva pogosto oporečni, veliko vodovodnih cevi je bilo salonitnih (!) … Danes je večina vodovodov strokovno nadzorovanih in voda iz pipe je po skoraj vsej Sloveniji neoporečna.

Ne bom se spuščal v špekulacije o škodljivih snoveh, ki naj bi prehajale iz plastenk v vodo. Tudi ne trdim, da ni kakšna plastenka tu in tam potrebna za v avto, ko se odpravljamo na pot, pri rekreaciji in ob drugih priložnostih, čeprav se da tudi v teh primerih plastenko zamenjati s steklenico, napolnjeno z vodovodno vodo.

O vodi iz pipe sem začel razmišljati po dolgih letih prevažanja plastenk vode iz trgovine domov, skladiščenja v kleti, prenašanja v bivanjske prostore in odmetavanja plastenk v smeti, kjer so poleg druge nepotrebne embalaže napolnile smetnjak v dveh dneh, čeprav sem jih skrbno pomečkal.

Vsi smo že skoraj obsedeni z ločevanjem smeti, naša naselja so se spremenila v krajino raznobarvnih smetnjakov ob cestah in pridno ločujemo smeti po navodilih komunalnih podjetij. Kaj pa če bi se delu smeti odpovedali? Kaj pa če bi na primer pili vodo iz pipe, kadar je le mogoče, in če bi verjeli našemu komunalnemu podjetju, da je voda neoporečna? To počnem z užitkom, ker je bistveno lažje in okusneje, ekološko in seveda v trendu.

Kuharski nasvet

Poširana jajca

Zlato pravilo pri poširanju je, da uporabimo res sveža jajca. Pri takih jajcih je beljak v dveh slojih: v debelejšem, ki objema rumenjak, in viskoznem zunanjem ovoju. Poširanje se zdi zahtevno, a če sledimo nasvetom in pridobimo nekaj vaje, postane mala malica. Tako kot recimo jajca benedikt, ki so najznamenitejša jed s poširanimi jajci. Lahko jih ponudimo tudi na nežnih solatah, v juhah, z zelenjavo, zlasti z beluši, z ratatujem, dimljenim lososom, uživamo jih tudi v turški jedi cılbır (z jogurtom) …

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: IMATE DOVOLJ JAJC?

  • Pirhi
  • Nasoljeni rumenjaki
  • Pečena zelena jajca
  • Jajca po turško
  • Omleta s slanino in briejem ter kumarično-redkvična solata
  • Majoneza s slanino in panirani beluši iz pečice

SLADICE

  • Rabarbarina pita z vaniljevo kremo
  • Palačinkasta torta z limonovim prelivom
  • Mlečni riž (arroz con leche) z jagodami v šeriju
  • Velikonočna čokoladna torta s tartufi
  • Velikonočni piškoti

PREDJEDI

  • Gobe s sirom in pehtranom
  • Paradižnikova juha s testeninami in čičerko

GLAVNE JEDI

  • Nabiralniški ravioli
  • Zagorski štruklji
  • Škarpina s krompirjem
  • Pikantno-medena piščančja stegna s kuskusom
  • Pljučna pečenka z žara
  • Jagnjetina s toplo krompirjevo solato z olivami
  • Počasi pečeno svinjsko pleče za veliko družbo
  • Fižol s paradižnikom
  • Zeliščna solata s čilijem
  • Pikanten jogurt s kumaro
  • Čobanac

LOSOS SPOMLADI

  • Losos s pomarančno-rabarbarino solatko
  • Lososova pita z beluši
  • Losos s čemaževo skorjico
  • Losos z grahom in bobom v smetanovi omaki

JESTE ŠUNKO ALI GNJAT?

  • Rižota s šunko, sirom in grahom
  • Velikonočni burgerji

VELIKONOČNE POTICE

  • Makova potica
  • Pehtranova potica
  • Bizeljska ajdova potica

STEAK!

PISANI NAMAZI ZA ZAJTRK

  • Korenčkov namaz
  • Roza namaz s posebno
  • Tunin namaz
  • Skutni namaz z orehi

NAUČIMO SE

  • Kolač s skritimi cvetličnimi čebulicami

PEHTRAN NI LE ZA POTICE

ODPRTA VRATA JERUZALEM SLOVENIJA

ČOKOLADNA STOLETNICA GIBANJA BAUHAUS

SKUHANO

KUHALNIK

  • Nina Malovrh, ustvarjalka sklede Om nom