Testenine z bobovim pestom

Testenine z bobovim pestom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2017
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g oluščenega svežega boba (ali zamrznjenega)
- 2 stroka česna
- 3 slani fileji sardonov (inčunov)
- 25 g parmezana
- sok in lupina 1⁄2 limone
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g testenin
- parmezan, ko postrežemo (po želji)
Priprava
Bob v slanem kropu kuhamo 3 minute, da zrna priplavajo na vrh. Odcedimo jih in na hitro oplaknemo z ledeno mrzlo vodo, da se nehajo kuhati. Iztisnemo jih iz kožic, ki jih zavržemo.
Česen razpolovimo po dolgem. Sardone narežemo na majhne koščke. V majhni ponvi česen in sardone pražimo do zlate barve, nato jih zmešamo z bobom. Pretresemo v skledo ali možnar in zdrobimo skupaj z nastrganim parmezanom, limonovim sokom in nastrgano limonovo lupino ter oljem.
Testenine v obilo osoljenega kropa skuhamo po navodilih na embalaži, da so al dente. Odcedimo jih in takoj zmešamo s pestom, po želji dodamo še kakšno žlico vode od kuhanja, če so presuhe. Po želji posujemo s parmezanom.
Nasvet
Bobov pesto se v hladilniku obdrži do 3 dni. Odličen je tudi kot pomaka ali namaz za kruh, skupaj s kakim drobljivim sirom.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.