Sestavine

  • meso hrbta mlade govedine s kostjo v obliki črke T (T-bone steak)
  • groba morska sol

Priprava

Če imamo cel kos govejega hrbta, ga narežemo na 300 do 1000 g težke steake in jih zorimo v olju. Zorjene steake položimo na segreto rešetko žara nad žerjavico in jih po zgornji strani solimo z grobo morsko soljo. Ko je steak na spodnji strani pečen, ga obrnemo in posolimo še zgornjo stran. Če želimo rožnato zapečen 500-gramski zrezek, ga pečemo 20 do 25 minut, srednje pečenega pečemo 30 do 35 minut, dobro pečenega pa 40 do 50 minut. Pečen zrezek ponudimo s krompirjem, pečenim v lupini (papa asada), na žaru pečeno zelenjavo in paradižnikovo, kislo ter pikantno omako.

Priloge

Papa asada (Krompir v lupini)

Pečico segrejemo na 180 °C. Neolupljen krompir operemo, ga postavimo na pekač (brez olja) in pečemo v pečici približno 90 minut. Pečenega po sredini zarežemo in nadevamo s kislo smetano.

Omaka argentino (Paradižnikova omaka)

Na oljčnem olju prepražimo eno sesekljano čebulo in eno na kocke narezano papriko. Dodamo 250-gramsko pločevinko pelatov, solimo, popramo in dodamo sesekljan česen ter žlico sladkorja. Omako kuhamo tako dolgo, da zelenjava razpade (približno 2 uri), nato jo fino sesekljamo s paličnim mešalnikom. Ponudimo jo ohlajeno. Omako lahko v hladilniku hranimo dva tedna.

Omaka criollo (Kisla omaka)

Omako criollo pripravimo tako, da 4 sveže paprike in 4 čebule narežemo na drobne kocke. Zalijemo s 3 dl oljčnega olja in 3 dl jabolčnega kisa. Omako lahko hranimo v hladilniku dva tedna.

Omaka čimičuri (Pikantna omaka)

Šopek peteršilja sesekljamo. Dodamo enako količino majarona in origana ter sesekljan čili japaleño (ali v prahu) po okusu. Zalijemo s 3 dl vrele vode in premešamo. Dodamo 2 sesekljana stroka česna, sladko mleto papriko, lovorjev list in oljčno olje ter premešamo. Tudi to omako ponudimo hladno. V hladilniku jo lahko hranimo dva tedna. Dlje kot omaka stoji, bolj je pikantna.

28