Sestavine

  • 500 g gladke moke
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
  • 10 g fino mlete morske soli + ščep za čebulo
  • 3 žlice dobrega oljčnega olja
  • 3 velike rdeče čebule
  • košček masla
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • oljčno olje za pokapanje in morska sol za posip

Priprava

1.

Moko zmešamo s kvasom in soljo, dodamo 1 žlico olja, prilijemo 3,2 dl mlačne vode in dobro zmešamo. Dobiti moramo zelo mehko testo, zato ne skrbimo, če je videti malce mokro, tako bo pogača rahlejša. Testo gnetemo 5 minut v samostoječem mešalniku ali 10 minut z rokami, pri čemer si pomagamo s strgalom za testo, roke in delovno površino pa rahlo naoljimo. Testo prenesemo v rahlo naoljeno skledo, pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino.

2.

Medtem čebulo narežemo na lističe. V veliki ponvi stopimo maslo s preostalim oljem, dodamo čebulo in ščep soli ter nežno pražimo 20 minut, da je zelo mehka. Dodamo kis in kuhamo še 10 minut, da je lepljiva. Pustimo, da se ohladi.

3.

Naoljimo pekač velikosti kot A4 list, vanj prenesemo testo in ga razporedimo do robov in vogalov pekača. Posujemo s čebulo, pokrijemo s kosom rahlo naoljene prozorne kuhinjske folije in pustimo vzhajati.

4.

Pečico segrejemo na 220 °C. S prsti narahlo vtisnemo vdolbinice po vsej površini testa, pokapamo z oljčnim oljem in posujemo s soljo. Pogačo pečemo 30 minut, da se zlato rjavo obarva. Lahko jo spečemo že dan prej in shranimo v nepredušno zaprto posodo.

Gnetenje testa

Če testo gnetemo na roke, je najbolje, da ga nenehno raztegujemo in pregibamo v obe smeri.

1