Morska žaba v slanini s feferoni in špinačo
Morska žaba s slanino bi se lahko štela za 'surf & turf' po naše
Morska žaba v slanini s feferoni in špinačo
Morska žaba s slanino bi se lahko štela za 'surf & turf' po naše
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Marec 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1⁄2 neškropljene limone
- 1 žlica gorčice
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlica nasekljanega svežega rožmarina
- grobo zdrobljen črni poper
- 4 fileji morske žabe brez kože (vsak pribl. 200 g)
- sol
- 4 žajbljevi listi
- 100 g hamburške slanine, narezane na rezine
- 4 nepekoči feferoni
- 2 stroka česna
- 300 g sveže špinače
- 1 žlica masla
Priprava
Limonovo lupinico drobno naribamo in iztisnemo 1 žlico limonovega soka. Lupinico in sok pomešamo z gorčico, žlico olja, rožmarinom in poprom.
Ribje fileje rahlo solimo, premažemo z rožmarinovo pasto in obložimo z žajbljevimi listi. Zavijemo jih v rezine slanine in za pol ure shranimo na hladno
Špinačo temeljito operemo, na hitro potopimo v vrelo osoljeno vodo, splaknemo s hladno vodo in odcedimo, nato jo dobro ožmemo natrgamo na koščke. Feferone vzdolžno prerežemo in jim odstranimo semena. Česen olupimo in narežemo na tanke palčke.
Pečico segrejemo na 220 °C. Ribje fileje zložimo na pekač in pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja. Postavimo v razgreto pečico za 10 minut, nato pečico izključimo in pustimo fileje v njej še nekaj minut.
Feferone rahlo popražimo v ponvi na žlici oljčnega olja in maslu. Dodamo česen in še malo popražimo. Feferone vzamemo iz ponve in jih odcedimo. Postavimo jih na toplo k ribam.
V olju, ki je ostalo v ponvi, pretresemo špinačo, da se segreje. Ribje fileje razdelimo na krožnike, priložimo feferone in špinačo ter postrežemo. Zraven se prileže pečen krompir.
Galerija
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.