Sestavine

  • 4 medaljoni morske žabe po 150 g, brez kosti in kože
  • 1 steblo limonske trave
  • 2 žlički lističev limonskega timijana
  • 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • oljčno olje za peko

limonov preliv

  • rezanci lupine 2 limon
  • ½ žličke sladkorja
  • 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • 3 žličke limonovega soka
  • ščepec mletega koriandra
  • 2 žlici rozin
  • 4 žlice celih blanširanih mandljev
  • 2 žlici grobo sesekljanega koriandra

mandljev riž

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 majhna čebula
  • 100 g mešanice riža basmati in divjega riža
  • 2 vejici limonskega timijana
  • ½ lovorovega lista
  • 2 žlici prepraženih mandljevih lističev
  • 4 ščepci mletega cimeta
  • 2 žlici rozin
  • 2 žlici limonovega soka
  • pest divje rukole, ko postrežemo

Priprava

1.

Medaljone morske žabe zložimo v skledo, prelijemo z oljčnim oljem ter dodamo na kose narezano limonsko travo in limonski timijan. Pokrijemo in na hladnem mariniramo 6 ur.

2.

Medtem pripravimo preliv. Limonovo lupino narežemo na kockice in vržemo v lonček z vrelo vodo. Zavremo jih in nato odcedimo. V ponvici blanširano limonovo lupinico približno 5 minut kuhamo v 1,4 dl vode, ki smo ji dodali pol žličke sladkorja. Odcedimo jih in pomešamo z drugimi sestavinami za preliv in dvema žlicama vode. Začinimo s soljo in poprom.

3.

Pečico segrejemo na 100 °C. V ponvi, primerni za peko v pečici, segrejemo oljčno olje in posteklenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo riž, limonski timijan in pol lovorovega lista, zalijemo z 1,5 dl vrele vode in zavremo. Solimo, pokrijemo in v pečici dušimo približno 20 minut, da se riž popolnoma zmehča. Ko je riž kuhan, vanj vmešamo mandlje, cimet, rozine in limonov sok.

4.

Dvajset minut pred postrežbo vzamemo ribje medaljone iz marinade in jih rahlo začinimo. Segrejemo oljčno olje in medaljone na srednji temperaturi pečemo na vsaki strani približno 4 minute, da postanejo zlato rjavi. Nato jih vzamemo iz ponve, položimo na pladenj in jih pustimo 4 minute počivati na toplem. Medtem segrejemo preliv; po potrebi mu dodamo malo vode. Riž naložimo na sredino krožnika, nanj položimo ribje medaljone in jih prelijemo s pripravljenim prelivom. Jed okrasimo z rukolo in postrežemo.

29