Medenjaki
Iz rubrike Otroci kuhamo
Medenjaki
Iz rubrike Otroci kuhamo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + počivanje testa
KOLIČINA: približno 80 medenjakov
ZAHTEVNOST: Preprosto
STAROST: 8–12 let
Osemletna Ronja je zlatolasa deklica, ki je le nekaj dni pred našim fotografiranjem z babico pekla piškote in izkušnje pridno uporabila v kuhinji mojstra Goljata. Spekla je najbolj slastne novoletne okraske (pa čeprav je svoje nove piškotne modelčke pozabila doma).
Sestavine
- 400 g moke
- 40 g masla
- 80 g sladkorja
- 100 g medu
- 1 jajce
- mleti cimet po okusu
- 0,5 dl mleka
- 5 g sode bikarbone
- 1 beljak
- 200 g sladkorja
- 1 žlica limonovega soka
sladkorna glazura
- modelčki za piškote
Priprava
Pečico segrej na 175 °C. Iz vseh sestavin z rokami zamesi testo. Če je presuho, dodaj še malo mleka. Testo dobro pregneti in ga pusti pol ure počivati.
Testo razvaljaj in iz njega z modelčki izreži različne figurice in praznične motive: smrečice, zvezdice, zvončke in repatice …
Na vrhu vsake figurice lahko narediš luknjico, skozi katero vdeneš vrvico, ko so piškoti pečeni. Pekač obloži s papirjem za peko in nanj položi piškote. Pekač prestavi v pečico in peci 12 minut.
Če želiš, lahko piškote okrasiš z belo sladkorno glazuro. Beljak penasto umešaj s sladkorjem, dodaj limonov sok in premaži medenjake. Ko se glazura posuši, skozi luknjice povleci vrvico in s piškoti okrasi božično drevesce.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.